Nemačkoj nedostaju radnici, Merkelova gleda van EU

Izvor: RTS, 15.Dec.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačkoj nedostaju radnici, Merkelova gleda van EU

Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz radnika izvan Evropske unije, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu privrede za radnicima. Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je nepopunjeno 1.300.000 radnih mesta.
U Nemačkoj, ekonomski najjačoj članici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije, radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

"Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti radnike van Unije. Imamo brojna preduzeća kojima su potrebni kvalifikovani radnici", navela je nemačka kancelarka.
Zato će Nemačka u potpunosti iskoristiti domaće tržište rada, omogućiti dolazak stručnjaka iz Unije ali i "useljavanje radne snage" van Unije.
Zakon o "useljavanju kvalifikovane radne snage" stupiće na snagu 1. marta 2020. godine.
Sutra će biti održan vanredni sastanak na kome će predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca ugovoriti mere kako da privuku više stručnjaka ali i radnika van EU.
Od 2016. godine na snazi je takozvano "Pravilo o useljavanju sa Zapadnog Balkana" koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, nego se odnosi i na nekvalifikovane radnike.
Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u nemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.