Nemački ministar: Srbiji za EU nedostaje još...

Izvor: Mondo, 20.Sep.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ministar: Srbiji za EU nedostaje još...

Državni ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke, Mihail Rot, je optimista za otvaranja EU poglavlja sa Srbijom u 2015. ali kaže da Beogradu nedostaje još štošta za pristup EU.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima po pristupanju Srbije Evropskoj uniji bi se "uputio jasan signal evropskom društvu u Srbiji da se napreduje", kaže nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ministar, ali....

Lečiti uzroke

Rot je preneo nemački koncept rešenja, koji predviđa obavezujuće humanitarne standarde u ophođenju sa izbeglicama u svim zemljama EU. Takođe, Nemačka smatra da je potreban solidarni mehanizam raspodele izbeglica, jer ne može biti da četiri države prime 75 odsto izbeglica, a pojedine države misle da nemaju nikakve veze sa tim problemom. "Ne možemo se boriti protiv izbeglica, već sa uzrocima, kako u zemljama porekla, tako i tranzitnim državama. Trudimo se da pokrenemo inicijativu pregovora u Siriji kako bi se zaustavilo krvoproliće, a moramo još snažnije podržati tranzitne zemlje i one države u kojima ima najviše izbeglica", naglasio je Rot.

"Mi bismo se radovali kada bi Srbija postala članica EU, ali je za to potreban napredak u još više oblasti, kao što su demokratija, vladavina prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija i borba protiv korupcije. Imam utisak da ćemo u narednih meseci i godina imati dobar napredak", rekao je Rot.

On je, odgovarajući na pitanje da li će Berlin omogućiti otvaranje poglavlja, rekao da očigledno postoji nesporazum i da nije u nadležnosti Berlina, već Evropske komisije u Briselu da vodi pregovore o pristupanju EU.

"Nemačka je blizak partner Srbije na dugom i sigurno teškom putu ka EU. Možete se osloniti na to da će moja vlada i Bundestag konstruktivno podržati ovaj proces", objasnio je Rot, pomenuvši da ima povoda za optimizam da će još ove godine moći da se otvore prva poglavlja.

On je podsetio da je postignut potrebni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, koji je preduslov za otvaranje odgovarajućeg poglavlja.

Državni ministar iz Nemačke večeras je u Beogradu pohvalio srpsku vladu na odličnoj saradnji u ophođenju prema izbeglicama i konstatovao da ono što je do sada učinjeno na pomoći Srbiji u ovoj krizi može biti samo prvi korak.

On je rekao da se mora odati posebno priznanje Srbiji na humanom ophođenju prema izbeglicama.

"Ne želimo Srbiju ostaviti samu. Zato smo kratkoročno već podržali tu zemlju. Zahvalni smo što je srpska vlada 16. septembra predala prve predloge potreba. Nama je za Srbiju potreban još i konkretan paket kako bismo mogli situaciju stabilizovati i zbrinjavati ljude u skladu sa zajedničkm standardima", poručio je on.

Rot je kazao da je obišao Informacioni centar za azil i video veliki angažman građana, ističući da se to ne podrazumeva i da to treba posebno naglasiti.

On je konstatovao da trenutno ne postoji zajedničko i evropsko rešenje, već vidi nacionalne egoizme i manje spremnosti na solidarnu saradnju kako bi se na izbeglički izazov dao humani odgovor.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.