Nemački ambasador nije optimista

Izvor: B92, 13.Feb.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ambasador nije optimista

Beograd -- Ambasador Nemačke Volfram Mas nada se da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za EU, ali da po tom pitanju nije optimista.

"Nisam baš optimista, ali nisam ni pesimista. Uslovi za kandidaturu su jasni i jednostavno ih je ispuniti - primena dogovora sa Prištinom, obavljanje mandata Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova", rekao je Mas.

Mas je na skupu studenata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su učestvovali u programu "Dobro došli u Nemačku" istakao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i oštro kritikovao stav predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice da Srbija gubi primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ko to tvrdi ili ne zna o čemu se radi ili, jednostavno, laže. Za tri godine primene sporazuma izgubljeno je 500 miliona evra, ali je dobijeno milijardu i po evra", rekao je Mas.

Koštunica: Mas da se izvini građanima Srbije

Predsednik DSS Vojislav Koštunica ocenio je potom da je ambasador Nemačke "zloupotrebio poverenje" koje mu je Srbija ukazala i da zato treba da se izvini.

"Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas usudio se da u svom javnom obraćanju zloupotrebi poverenje koje mu je država Srbija kao strancu ukazala. Pitam se kako je moguće i odakle sloboda Masu kao Nemcu da se obrati meni kao predsedniku jedne srpske opozicione stranke rečima da 'ne znam o čemu se radi ili da jednostavnom lažem'", piše u izjavi Koštunice.

Prema njegovim rečima, način na koji se Mas obratio zahteva njegovo hitno i neodložno izvinjenje pre svega državi Srbiji.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.