Nemačka umanjuje euforiju oko pristupa Srbije i C.Gore u EU

Izvor: N1 televizija, 05.Feb.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka umanjuje euforiju oko pristupa Srbije i C.Gore u EU

Dan uoči predstavljanja strategije Evropske komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, nemačka vlada je umanjila očekivanja brzog pristupanja ovih zemalja Evropskoj uniji.

"Jasno je da ovi kandidati moraju da sprovedu još čitav niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u Evropsku uniju po prethodno definisanom datumu neće biti", rekao je portparol nemačke vlade Stefan Sejbert.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << naglasio kako je vlada u Berlinu uvek isticala potrebu davanja perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali uz ispunjavanje uslova.

Portparol ministarstva spoljnih poslova naglasio je da je pred zemljama ovog regiona još mnogo posla vezanog za reforme pravosuđa, konkurentnosti, kao i regionalne saradnje.

"Pre svega se moraju pre ulaska u Evropsku uniju rešiti bilateralni problemi", rekao je portparol.

Pre toga je nemački demohršćanski političar i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvis Mekalister, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, rekao da je spomenuti termin ulaska Srbije i Crne Gore 2025. samo "okvirni" datum koji bi trebalo da reformskom procesu da "novu dinamiku".

Poverenik Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Johanes Han predstaviće u utorak u Evropskom parlamentu strategiju u vezi s napretkom zemalja Zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.