Nemačka štampa: Srbija ne zaslužuje kandidaturu

Izvor: S media, 13.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka štampa: Srbija ne zaslužuje kandidaturu

Preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata nije stigla kao nagrada i bez obzira na napredak koji je ostvarila Srbija nije zaslužila status kandidadata u EU, pišu nemački mediji.

Nemačka štampa piše da je preporuka Evropske komisije da se Srbiji dodeli status kandidata za pristup Evropskoj uniji stigla kao "nagrada" za ono što je Srbija učinila u sektoru pravne države i izručenja haških optuženika, ali ocenjuje da, bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na napredak, Srbija taj status nije zaslužila.

List "Zidojče cajtung" piše da Srbija, uz svo poštovanje za politički napredak, "nije zaslužila status kandidata za članstvo u EU".

Kosovo: Euleks zatvara puteve, Srbi brane Jarinje

Doris Pak: Beograd u decembru dobija status kandidata

Mediji: Preporuka EK nagrada za hapšenje Mladića

"Državu koja se nalazi u otvorenom sporu sa drugom državom, a ne pokazuje ubedljiv trud da taj spor reši, treba držati podalje od vrata Evropske unije. Evropska komisija bi trebalo da Srbiji još jednom jasno stavi do znanja da će pristup Uniji imati tek kada kosovski konflikt definitivno i mirnim putem bude rešen, u čemu se očekuje značajan doprinos Beograda", piše list.

"Unija ne bi ništa rizikovala ni na političkom ni na geostrateškom planu kada bi vladi u Beogradu pokazala bič, umesto da je obasipa kockama šećera. Srbija je mnogo više upućena na EU nego obratno", dodaje autor piše list, a prenosi nemački radio Dojče vele.

"Jer, Beograd nema alternativu, nema na ša drugo da se orijentiše. Jedan pogled na geografsku kartu i na privredne interese Srbije pokazao bi da su njene pretnje da će se ponovo približiti Rusiji ili vratiti na preddemokratski stupanj - šuplje", prenosi Dojče vele pisanje ovog minhenskog lista.

Politički nedeljnik "Cajt" piše da je "neposredno posle pedloga EK da se Srbiji dodeli status kandidata, srpska vlada odbla centralni uslov za pristup" i navodi da je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao da su približavanje Srbije EU i rešenje kosovskog pitanja dva odvojena procesa.

"Frankfurter algemajne cajtung" ocenjuje da "o približavanju Srbije EU treba dvaput, pa i triput, razmisliti".

Prema ovom listu, EU bi trebalo da uslovi to približavanje rešavanjem konflikta sa Kosovom.

"Slučaj Kipra je pokazao da je kasnije rešavanje problema nemoguće - sa svim posledicama po unutrašnje funkcionisanje EU. […] Osim toga, ima i sumnji u to da će unutrašnji sastav Srbije u doglednoj budućnosti biti kompatibilan sa EU", zaključuje list.

Nemačka štampa prenosi da je šef nemacke diplomatije Gvido Vestervele pozdravio predlog Komsije da se, kako je rekao, "moguća dodela statusa kandidata Srbiji, u decembru, uslovi napretkom u odnosima sa Kosovom".

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.