Mediji: Srbiji status za Mladića

Izvor: B92, 12.Okt.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Srbiji status za Mladića

Beograd -- Preporuka EK da Srbija dobije status kandidata nagrada je za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ocenjuju vodeće svetske novinske agencije.

Agencija Rojters ocenjuje da je današnja odluka Komisije u Briselu povodom Srbije nagrada za sprovedene demokratske reforme i hvatanje haških begunaca.

Navodeći da je status evrointegracija Srbije uslovljen nastavkom razgovora Beograda i Prištine o praktičnoj saradnji, Rojters navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je odnos Srbije s Kosovom problematična tačka.

Preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata bila je očekivana pošto je ranije ove godine uhapšen haški begunac Mladić, ocenjuje agencija AP i dodaje da je pre izbijanja nereda na severu Kosova letos, delovalo da će Srbija dobiti i datum za početak pristupnih pregovora.

AP navodi da se očekuje da Savet ministara EU u decembru prihvati preporuku Komisije.

Zemlje Zapadnog Balkana nastoje da dobiju članstvo u EU zato što očekuju da će to ojačati demokratsku transfromaciju i jer se nadaju da će to povećati konkurentnost njihovih privreda.

Agencija Frans pres navodi da je Evropska komisija danas odškrinula vrata Unije za Srbiju i nagradila je za hapšenje Mladića i Hadžića. Ta agencija navodi da je početak pristupnih pregovora uslovljen "dajim napretkom" u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsećajući da sve odluke o proširenju EU treba jednoglasno da budu donete, AFP navodi da je nekoliko država, uključujući Nemačku, izrazilo priličnu uzdržanost, dok su druge, poput Italije, privrženije pristupu Srbije.

Agencija Sinhua javila je da je Evropska komisija preporučila status kandidata za Srbiju uprkos neslaganjima oko Kosova.

RIA Novosti prenosi da je Evropska komisija preporučila status kandidata za Srbiju, kao i da početak pristupnih pregovora Komisija vezuje za nastavak dijaloga s Prištinom.

Agencija Dau Džons ocenjuje da je Evropska komisija nagradila Srbiju posle hapšenja Mladića i Hadžića.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Preporuka EK nagrada za hapšenje Mladića

Izvor: S media, 12.Okt.2011

Srbija je kao nagradu za hapšenje Ratka Mladića dobila preporuku Evropske komisije za za članstvo u Evropskoj uniji, ocenjuju najbolje svetske agencije. ..Preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nagrada je za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića...

Nastavak na S media...

Otškrinuta vrata EU

Izvor: RTS, 13.Okt.2011, 08:57

Zapadne novinske agencije ocenjuju da je preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata nagrada za hapšenje haških begunaca. Komisija otškrinula vrata EU za Srbiju, prenosi AFP...Preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nagrada je...

Nastavak na RTS...

Strani mediji o kandidaturi Srbije

Izvor: B92, 13.Okt.2011

Brisel, Berlin -- Portal EU obzerver piše da je u godišnjem izveštaju EK malo dobrih vesti za Zapadni Balkan, dok nemačka štampa piše da Srbija nije zaslužila kandidaturu...Eu obzerver piše da je letos rasplamsano nasilje na severu Kosova zaustavilo razgovore Beograda i Prištine, dok BiH, Albanija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.