Sreda, 12.10.2011.

16:55

Mediji: Srbiji status za Mladića

Preporuka EK da Srbija dobije status kandidata nagrada je za hapšenje haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ocenjuju vodeće svetske novinske agencije.

Izvor: Beta

Default images

Agencija Rojters ocenjuje da je današnja odluka Komisije u Briselu povodom Srbije nagrada za sprovedene demokratske reforme i hvatanje haških begunaca.

Navodeći da je status evrointegracija Srbije uslovljen nastavkom razgovora Beograda i Prištine o praktičnoj saradnji, Rojters navodi da je odnos Srbije s Kosovom problematična tačka.

Preporuka Evropske komisije da Srbija dobije status kandidata bila je očekivana pošto je ranije ove godine uhapšen haški begunac Mladić, ocenjuje agencija AP i dodaje da je pre izbijanja nereda na severu Kosova letos, delovalo da će Srbija dobiti i datum za početak pristupnih pregovora.

AP navodi da se očekuje da Savet ministara EU u decembru prihvati preporuku Komisije.

Zemlje Zapadnog Balkana nastoje da dobiju članstvo u EU zato što očekuju da će to ojačati demokratsku transfromaciju i jer se nadaju da će to povećati konkurentnost njihovih privreda.

Agencija Frans pres navodi da je Evropska komisija danas odškrinula vrata Unije za Srbiju i nagradila je za hapšenje Mladića i Hadžića. Ta agencija navodi da je početak pristupnih pregovora uslovljen "dajim napretkom" u dijalogu Beograda i Prištine.

Podsećajući da sve odluke o proširenju EU treba jednoglasno da budu donete, AFP navodi da je nekoliko država, uključujući Nemačku, izrazilo priličnu uzdržanost, dok su druge, poput Italije, privrženije pristupu Srbije.

Agencija Sinhua javila je da je Evropska komisija preporučila status kandidata za Srbiju uprkos neslaganjima oko Kosova.

RIA Novosti prenosi da je Evropska komisija preporučila status kandidata za Srbiju, kao i da početak pristupnih pregovora Komisija vezuje za nastavak dijaloga s Prištinom.

Agencija Dau Džons ocenjuje da je Evropska komisija nagradila Srbiju posle hapšenja Mladića i Hadžića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: