Nemačka privreda počela da posrće

Izvor: B92, 14.Feb.2013, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka privreda počela da posrće

Recesija se u 17 zemalja EU koje za zajedničku valutu imaju evro produbila u poslednja tri meseca 2012. godine.

Prvenstveno zbog toga jer je i najjača evropska ekonomija - Nemačka počela da posrće zbog slabe potražnje u krizom zahvaćenoj zoni evra.

Kako je objavila evropska agencija za statistiku Eurostat, ekonomija evro zone opala je za 0,6 odsto u poslednjem kvartalu 2012. u odnosu na prethodni tromesečni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << period u istoj godini.

Taj pad je bio veći od 0,4 odsto koliko je očekivano na tržištima.

Cifre Eurostata pokazuju da je evro zona doživela pad treći kvartal zaredom, a on nije samo uslovljen problematičnim ekonomijama poput Grčke i Španije. Nemačka ekonomija je, takođe, u poslednjem kvartalu opala za 0,6 odsto, jer je potražnja za njenom izvoznom robom opala.

Nemačka sa veoma oslanja na izvoz u druge evropske zemlje, a kako su poslednjih godina ekonomske poteškoće porasle u Španiji, Italiji, pa čak i Francuskoj i Velikoj Britaniji, opala je potražnja za nemačkim industrijskim dobrima visokog kvaliteta.

Većina ekonomista je predviđala da će pad u poslednjem kvartalu prošle godine iznositi između 0,4 i 0,5 odsto.

Smanjenje od 0,6 odsto najgori je rezultat nemačke ekonomije od 2009. godine, kada je svet bio pogođen krizom u bankarskom sektoru.

Nemačka ekonomija je u 2012. godini porasla za samo 0,7 odsto, podseća Associated press.

Postoje nade da će Nemačka ovu godinu započeti u boljem stanju. Bundesbanka je prošlog meseca saopštila kako postoje znaci oporavka i da će rast u prvom kvartalu 2013. sprečiti mogućnost da zemlja uđe u recesiju, a to bi se desilo u slučaju negativnog ekonomskog rasta u dva uzastopna kvartala.

Nemačka je drugi najveći izvoznik na svetu. Bila je prva do 2009. godine, kada joj je to mesto preuzela Kina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evrozona i dalje tone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2013, 01:45

BRISEL -..U poslednja tri meseca prošle godine privredna aktivnost u Evropskoj uniji smanjena je u odnosu na prethodni kvartal, kada je ekonomija bila na ivici recesije, dok je u evrozoni pad aktivnosti dodatno ubrzan, saopštio je Evrostat...U poslednjem prošlogodišnjem kvartalu u 27 članica EU...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.