Izvor: RTS, 01.Jul.2020, 20:34

Nemačka preuzela predsedavanje Evropskom unijom, kakva su očekivanja

Nemačka je preuzela šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji. Prioritet će, najavljuju, biti borba protiv pandemije, ekonomski i socijalni oporavak Evrope. Prethodno, Hrvatsko predsedavanje, Srbija će pamtiti kao prvo u kojem nam nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje.
Posle 13 godina Nemačka ponovo predsedava Evropskoj uniji i ponovo je na njenom čelu Angela Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << . Te 2007. godine pred njom je bio zadatak da reši krizu koja je izazvana time što Francuzi i Holanđani nisu na referendumu podržali evropski ustav.

Ovog puta je pred njom očekivanje da spreči ekonomsko posrtanje Evropske unije i njen eventualni raspad izazvan krizom koju je donela pandemija koronavirusa.
Očekivanje su velika. To se moglo čuti u Berlinu kada je hrvatski šef diplomatije predao palicu predsedavanja svom nemačkom kolegi Hajku Masu.
"Očekivanja od nas su velika, ali nećemo moći da rešimo sve evropske probleme u narednih šest meseci. Želimo da rešimo one najhitnije za brzi izlazak iz ekonomske krize zbog pandemije. To se mora ostvariti uz solidarnost svih, ne smemo nijednu zemlju ostaviti na cedilu", rekao je Mas.
Deo prioriteta nemačkog predsedavanja biće i Zapadni Balkan na kojem su se poprilično nagomilali problemi - od pitanja vladavine prava i povećane korupcije, preko nefunkcionisanja Bosne i Hercegovine i odlaganja početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, do blokiranog dijaloga između Beograda i Prištine.
Poznavaoci prilika ovde ne očekuju mnogo od nemačkog predsedavanja, ali su sasvim sigurni da će Berlin imati akcenat na tome da dijalog Beograd i Prištine bude u evropskim rukama i da se izbriše bilo kakva mogućnost podele Kosova ili promene granica.
Da li će ovi pregovori dovesti do toga da Srbiji budu otvorena nova pregovaračka poglavlja u okviru evropskih integracija, to u Berlinu zasad niko ne želi da prognozira.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.