Nemačka pozvala da se „ne gaje iluzije o Sjedinjenim Američkim Državama“

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka pozvala da se „ne gaje iluzije o Sjedinjenim Američkim Državama“

Akcije američkog predsednika Donalda Trampa su kao nikad ujedinile Evropsku uniju. Svet treba da formira alijansu zemalja koje podržavaju slobodnu trgovinu i demokratiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.
U intervjuu za nemački „Velt“, Mas je pozvao da se ne gaje iluzije o Sjedinjenim Američkim Državama. Prema njegovim rečima, Amerika je bila i nastavlja da bude najvažniji partner Nemačke izvan Evrope, ali je situacija promenljiva.


Mas smatra da Nemačka i Evropa u celini treba da preuzmu veću odgovornost, i da transatlantsko partnerstvo treba se održi bez obzira na to da li će Tramp ponovo biti izabran ili ne.


Šef nemačkog spoljnopolitičkog resora smatra da izbor demokrate za predsednika SAD ne bi morao da utiče na politiku Vašingtona.


„U dugoročnoj perspektivi, treba da se navikavamo na promenu američke spoljne politike“, rekao je on.


Prema njegovim rečima, EU se zahvaljujući Trampu ujedinila u tolikoj meri, da Mas to donedavno nije mogao ni da pretpostavi.


On je pozvao da se formira savez multilateralista - država koje veruju da se međunarodni problemi mogu rešiti zajedno, uz maksimalan broj zainteresovanih država. Nemačka se zalaže za slobodu, demokratiju, slobodnu trgovinu, i treba tešnje da sarađuje sa državama koje se pridržavaju sličnih vrednosti, naglasio je nemački ministar. Partneri takve alijanse mogli bi da budu i Kanada, Japan, Južna Koreja i Južnoafrička Republika.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Hajko Mas posetio Aušvic (VIDEO)

Izvor: Beta, 20.Avg.2018

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas posetio je danas nekadašnji koncentracioni logor Aušvic, nakon što je zatražio da se sećanje na "nezamislive zločine" nacista sačuva za buduće generacije.Mas, koji je naveo da je Aušvic razlog zbog kog se bavi politikom, prošao je kroz čuvenu kapiju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.