Nemačka će odbaciti Sporazum o slobodnoj trgovini EU-Kanada?

Izvor: Blic, 27.Jul.2014, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka će odbaciti Sporazum o slobodnoj trgovini EU-Kanada?

Nemačka će odbaciti Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade, koji se smatra probnim za mnogo veći - sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavile su neimenovane diplomate iz Brisela.

Pozivajući se na diplomate iz Brisela, nemački dnevnik "Zidojče cajtung" piše da se Berlin protivi klauzulama u kojima je navedena pravna protekcija ponuđena firmama koje investiraju u evropski blok. Kritičari smatraju da će time biti omogućeno investitorima da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << blokiraju ili menjaju zakone.

Prema pisanju lista, u tekstu sporazuma su slične klauzule kao i u američkom sporazumu, o kojem se još pregovara.

"Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom je probni za dogovor sa SAD. Ako bude odbačen sporazum sa Kanadom - onda je i onaj sa SAD 'mrtvo slovo na papiru", rekao je neimenovani višerangirani zvaničnik Evropske komisije.

Brisel tvrdi da bez navedenih klauzula kompanije iz Kanade neće investirati u Evropi.

Kanadski premijer Stiven Harper i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo o sporazumu su dogovor postigli u oktobru prošle godine i zvaničnici je trebalo da rade na završnim detaljima.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.