Nema zvanične informacije o sporazumu za Sarajevo

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema zvanične informacije o sporazumu za Sarajevo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da nije zvanično informisan o postizanju dogovora o formatu učešća prištinskih vlasti na predstojećoj ministarskoj konferenciji Evropska unija-Zapadni Balkan, koja se u junu održava u Sarajevu.

"Iako očekujemo pozitivan ishod pregovora o formatu održavanja sarajevske konferencije, nismo još uvek zvanično informisani" o postizanju sveobuhvatnog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rešenja, rekao je Jeremić za Tanjug.

"Naš stav je poznat, nije se promenio i neće biti popuštanja - Priština mora biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i u prisustvu UNMIK-a, kao i do sada. Nikako kao suverena država", dodao je Jeremić koji će sutra u Strazburu učestvovati na 120. sednici Komiteta ministara Saveta Evrope.

Jeremić je rekao da je Srbija sa Španijom, kao glavnim organizatorom konferencije, "postigla sporazum za koji veruje da će biti sproveden u delo".

Postignut sporazum o konferenciji u Sarajevu

Postignut je dogovor da se konferencija Evropska unija-Zapadni Balkan, u junu u Sarajevu održi kao nezvanični "Gimnih" (Gymnić) susret "svih strana", kao što se

održavaju i ministarska zasedanja EU, saopštio je danas u Briselu šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

Moratinos, predsedavajući Saveta ministara EU, time je na završetku sastanka šefova diplomatija evropske dvadesetsedmorice, odgovorio na pitanje agencije Beta da li će na sarajevskom sastanku učestvovati zvaničnici Srbije, kao i predstavnici kosovskih vlasti u Prištini, UNMIK-a i izaslanik EU.

"Mogu vam potvrditi da je konferencija u Sarajevu dobro pripremljena, da je postignut dogovor o formuli Gimnih koja će biti primenjena. "Prema tome postignut je sporazum sa svim stranama", istakao je Moratinos.

On je pojasnio da će to "biti velika konferencija i omogućiće da se svede jedan bilans onog što je učinjeno posle susreta na vrhu (EU-Zapadni Balkan) pre deset godina u Zagrebu. I to kakva će, u jednom novom trenutku, biti budućnost odnosa zemalja Zapadnog Balkanai Evropske unije", dodao je Moratinos.

"Radilo se sa svim akterima, tu konferenciju ćemo organizovati da u njoj učestvuju svi, a ne da ne bude učešća svih strana", rekao je on.

Dodao je da EU želi da na njoj učestvuje ne samo 27 zemalja Evropske unije, već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bi "zajednički doprineli stabilnosti i zajamčili budućnost celom regionu" zapadnog Balkana.

"Verujem da je za zapadni Balkan najbolji doprinos ovog predsedništva EU upravo ta konferencija u Sarajevu", ocenio je Moratinos.

Španski ministar je naglasio da su učinjeni "pravi koraci u poslu koji je obavljen da se stvore uslovi kako bi strane napredovale, da se strane poštuju, da žele da održe rešenost za regionalnu integraciju i usmerenje ka Evropskoj uniji".

"Napredak je ostvaren od slučaja do slučaja, s Hrvatskom u procesu ka članstvu, razgovarali smo o BJR Makedoniji, o Albaniji, Crnoj Gori i o svima, koji imaju sopstveni ritam", rekao je Moratinos.

Dodao je da su na početku španskog predsedavanja EU "mnogi imali sumnji u to da će špansko predsedništvo posvetiti pažnju i biti predano pitanjima zapadnog Balkana".

"A, na kraju", zaključio je Moratinos, "ljudi će moći da sude da povoljan bilans španskog predsedništva EU predstavljaju napredak i predanost koji su ostvareni u postizanju stabilnosti i evropskoj perspektivi celog zapadnog Balkana".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.