Nema tajnih uslova za Srbiju

Izvor: Blic, 19.Jun.2012, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema tajnih uslova za Srbiju

Evropski savet je ponovio u martu šta se očekuje od Srbije. Nema nikakvih tajnih ili novih uslova – kaže u intervjuu za “Blic” Mete Kjuel Nilsen, ambasadorka Danske u Srbiji, naglašavajući da bi dansko predsedništvo EU želelo da vidi dalji napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, uključujući tu i primenu do sada usvojenih dogovora.

Da li se i koliko stav EU prema Srbiji promenio od izbora Tomislava Nikolića za predsednika? >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Mi posmatramo konkretne stvari, dela i politiku. Pratimo ono što se kaže i što se čini. EU bi želela da vidi nastavak dobre saradnje u regionu i potpune posvećenosti procesu pomirenja. Ogroman napredak je tu ostvaren i mi bismo želeli da on bude nastavljen. Bitna stvar je, naravno, konstituisanje proevropski orijentisane vlade što je pre moguće.

Očekujete li da Boris Tadić formira kabinet?

- Nadam se da vlada može biti formirana što je pre moguće.

Kakvu bi evropsku i ekonomsku politiku trebalo da sprovodi nova vlada?

- Očekujem jasno proevropski orijentisanu vladu. Srbija mora da nastavi svoj evropski put. U svetlu ogromnih ekonomskih izazova sa kojima se Srbija suočava biće neophodno unapred postići zajednički stav o tome kako se suprotstaviti tim izazovima. Beograd takođe treba da nastavi dijalog sa Prištinom, uključujući i dalji napredak ka pronalaženju održivog rešenja.

Kako danske kompanije gledaju na trenutnu poslovnu klimu u Srbiji?

- Stranim kompanijama važna je investiciona klima, stepen lakoće sa kojom mogu da pokrenu biznis i posluju u Srbiji. I dalje ima glomaznih administrativnih procedura koje bi mogle da budu lakše. Danska kompanija "Grundfos”, koja je ovog proleća počela da postavlja temelje za izgradnju nove fabrike u Srbiji, veoma je zadovoljna dosadašnjim rezultatima. Veoma su se pohvalno izrazili o kvalitetu i motivaciji srpskog osoblja i radnika.

Pregovori do kraja godine?

Kada očekujete otvaranje pregovora o pridruživanju Srbije EU?

- To puno zavisi od onoga što bude činila Srbija. Želeli bismo da budemo u poziciji da se to desi do kraja godine. Ukoliko tu ambiciju budu delili i predsednik Nikolić i nova vlada, i ako dela budu usledila, šansa postoji. Ali želela bih da naglasim da je preostalo veoma malo vremena.

Povezane vesti: Nikolić neće biti engleska kraljica Mihael Špindeleger: EU ne utiče na koalicije u Srbiji Jens Stoltenberg: Tadić se pokazao kao lider Srbije U Briselu sutra počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU Mario Monti za "Blic": Srbija je na dobrom putu
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.