Nema pregovora pre januara

Izvor: B92, 12.Dec.2013, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pregovora pre januara

Beograd -- Pregovori o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji ne mogu početi pre januara, kažu za Danas poslanici Bundestaga.

Ukoliko Briselski sporazum u potpunosti bude primenjen, očekujemo da Evropski savet na samitu 20. decembra označi startni signal za formalni početak pregovora o članstvu Srbije u EU, što ne znači da će prva međuvladina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferencija biti održana tog dana, već početkom 2014. godine - poručuju u razgovoru za Danas članovi Bundestaga Peter Bejer i Mariluiz Bek.

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i poslanica Zelenih su se u glavnom gradu Srbije susreli, između ostalih, i s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Parlamentarci iz Berlina naglašavaju da nemaju informacije o navodnoj želji Nemačke i Velike Britanije da se početak pristupnih pregovora Srbije odloži za mart, o čemu je ovih dana govorio srpski premijer Ivica Dačić.

„To su samo glasine i spekulacije. Odluka Evropskog saveta umnogome će zavisiti od ishoda sastanka premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji se u petak sastaju u Briselu. Ukoliko bude postignut dogovor o otvorenim pitanjima, odnosno pravosuđu, Briselski sporazum biće u potpunosti primenjen, što je preduslov za određivanje datuma prve međuvladine konferencije EU i Srbije. S obzirom na pozitivne signale koji su stigli sa obe strane, imamo razloga da budemo optimisti“, izjavio je za Danas Peter Bejer, poslanik CDU, čiji je lider kancelarka Angela Merkel.

Prema rečima Mariluiz Bek, poslanice Zelene partije, ne bi imalo nikakvog značaja ako bi pregovori Srbije sa EU počeli u decembru umesto u januaru.

„Mi tada kitimo božićne jelke i ne verujem da će neko uoči Nove godine raditi u Briselu. Stoga, ne razumem zašto se toliko govori o značaju decembra. Takođe, Bundestag je u junu zauzeo stav o narednom koraku u evropskoj integraciji Srbije i sada neće biti novih sastanaka na tu temu“, navodi Mariluiz Bek za Danas.

Govoreći o poseti Beogradu, Bejer kaže da su članovi Bundestaga, pored razgovora s vicepremijerom Vučićem, imali susrete sa fokusom na kosovsko pitanje, vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa.

„Stavili smo do znanja sagovornicima da dogovor o nadležnostima zajednice srpskih opština i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova nije preduslov za početak pregovora Srbije sa EU. Taj sporazum trebalo bi da bude nalik nemačko-nemačkom sporazumu i biće potrebno da ga Srbija potpiše sa Kosovom pre nego što postane članica Unije“, precizira Peter Bejer.

Mariluiz Bek ističe da je pogrešna percepcija da Nemačka želi da zadrži Srbiju izvan EU. „Naše insistiranje na rešavanju pitanja Kosova uslovljeno je lošim iskustvom koje imamo s Kiprom. Mi želimo da na kraju i Srbija i Kosovo postanu deo EU, a ne da se prepiru oko suvereniteta“, ukazuje ona.

Odgovarajući na pitanje Danasa kako ocenjuje tempo sprovođenja unutrašnjih reformi u Srbiji, koje su nužne za proces evropske integracije, Bejer navodi da je ostvaren određeni napredak, ali da će to biti dug put.

„Neophodno je uložiti mnogo napora u vezi s reformom pravosuđa i drugim ključnim domenima koji su nužni za ispunjavanje standarda EU. Nastavićemo da pažljivo pratimo reformski proces, naročito imajući u vidu činjenicu da će u pregovorima sa EU najpre biti otvorena poglavlja 23 i 24“, objašnjava Peter Bejer iz CDU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici Bundestaga: Nema pregovora pre januara

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Dec.2013

BEOGRAD - Pregovori o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji ne mogu početi pre januara, kažu poslanici Bundestaga.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.