Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema garancija za konačni iranski nuklearni sporazum

Teheran – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Teheranu, izjavila je da nema garancija da će pregovori sa Iranom o spornom nuklearnog programu rezultovati sveobuhvatnim sporazumom.

„Ovaj privremeni sporazum je veoma važan, ali ne tako važan kao sveobuhvatni sporazum, koji će se teško postići i nema garancije da ćemo u tome uspeti”, rekla je Eštonova na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za štampu sa iranskim ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom.

Zvanični Teheran je u novembru postigao privremeni sporazum sa predstavnicima takozvane grupe P5 plus jedan, koju čine Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Nemačka, koji predviđa da Iran ograniči svoje nuklearne aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija.

Pregovarači nastoje da u narednih nekoliko meseci postignu sveobuhvatni, trajni sporazum.„Veoma je važno da pokušamo da postignemo uspeh, što ćemo uspeti ako narod Irana podrži rad svog ministra i njegovog tima, kao i uz podršku međunarodne zajednice prema mom radu”, istakla je Eštonova, koja koordiniše nuklearne pregovore između Irana i svetskih sila.

Zemlje Zapada i Izrael duže vremena sumnjaju da Iran potajno radi na programu proizvodnje nuklearnog oružja, ali zvanični Teheran tvrdi da je to program isključivo u mirotvorne svrhe, za razvoj nuklearne energetike.

objavljeno: 09.03.2014.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ešton rekla da su pregovori u Iranu korisni

Izvor: Vostok.rs, 10.Mar.2014, 12:48

10.03.2014. -..Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton je rekla da su pregovori sa ministrom inostranih poslova Irana Mohamedom Džavadom Zarifom u Teheranu vrlo korisni i produktivni. Eštonova je napomenula da je ključna tema bio nastavak pregovora o iranskom nuklearnom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.