Nema LGBT - nema para EU

Izvor: B92, 29.Jul.2020, 20:28

Nema "LGBT" - nema para EU

Poljski gradovi "zone bez LGBT" ostali su bez podrške EU.

Poljskim gradovima koji su se izjasnili kao "zone bez LGBT" ili zabranile kampanju za prava istopolnih parova, odbačeni su zahtevi za finansiranje zajednice od Evropske unije, izjavio je danas portparol EU.

Na konferenciji za novinare u Briselu, portparol Adalbert Janc potvrdio je da je EU odbila šest zahteva Poljske za program EU koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansira aktivnosti na izgradnji veza između zajednica u različitim državama. Odbio je da imenuje gradove, pozivajući se na pravilo EU protiv identifikovanja odbijenih podnosilaca zahteva, prenosi AP.

Poverenica EU za ravnopravnost Helena Dali tvitovala je u utorak da su "odbijene poljske vlasti koje su donele rezolucije o ''zonama bez LGBT'' ili ''porodičnim pravima'' u šest gradova. "27 zemalja članica moraju se poštovati vrednosti EU i osnovna prava", rekala je Dali.

Nekim drugim aplikantima iz Poljske odobrena su sredstva iz programa.

Poljska desničarska vlada, kako navodi AP, predatavlja LGBT prava kao pretnju tradicionalnim rimokatoličkim vrednostima i nacionalnom identitetu u zemlji i suprotstavlja se istopolnim brakovima. Pod uticajem stavova vladajuće poljske stranke Zakon i pravda, neke lokalne vlasti proglasile su svoje zajednice zonama "bez LGBT" ili se protive pokretu LGBT prava.

Deklaracije nemaju nikakvu pravnu snagu ili posledice, ali se u EU vide kao visoko diskriminatorne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.