Nedimović: Nisam kriv što se 20 godina nije pričalo o bezbednosti hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 09:27

Nedimović: Nisam kriv što se 20 godina nije pričalo o bezbednosti hrane

Sladoledi sa pesticidimastigli su i u Srbiju. Uvezeni su iz zemalja EU. Šta tačno sadrže sladoledi koje moramo da uništimo i koliko su opasni? Da li je pojačana kontrola drugih prehrambenih proizvoda?

Na tu temu za Televiziju Prva govorio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

"Mi radimo svoj posao, zato smo i plaćeni - da sve ono što može da ugrozi bezbednost regulišemo. Ja nisam kriv što se 20 godina o bezbednosti hrane nije pričalo", poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Nedimović.

Tri sladoleda su sporna, podsetio je.

"Problem je ako dođe do prekomernog unošenja. To znači da neko pojede 20 kilograma sladoleda dnevno", kazao je.

Neke zemlje, poput Belgije, ne kategorišu ove proizvode kao sporne, napomenuo je ministar.

Podsetimo, sa našeg tržišta počelo je povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix sa povećanim nivoom etil-oksida. Same kompanije su, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, već dobrovoljno počele sa povlačenjem spornog lota (0013925497). Uvoznik za Srbiju je Mars Balkan Ist Nami.

U Upravi za veterinu naveli su da je 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

"Ovo neće biti na tržištu dok se ne otklone nedostaci", naglasio je ministar Nedimović.

Proteklih dana pojavile su se i informacije o tome da trgovci prodaju bajatu hranu po upola nižoj ceni. Međutim, Nedimović tvrdi da inspekcija radi svoj posao, te da svako ko se nađe da prodaje tako nešto biće kažnjen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.