Nedimović: Do kraja godine moguć izvozni suficit poljoprivrede sa EU pet milijardi evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021, 15:06

Nedimović: Do kraja godine moguć izvozni suficit poljoprivrede sa EU pet milijardi evra

Važnost partnerstva Srbije i EU u oblasti poljoprivrede ogleda se u tome što se izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište u poslednjih 10 godina udvostručio, a da je u 2020. pozitivan bilans iznosio 1,9 milijardi evra, naveli su danas šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović i Žiofre sastali su se u Novom Sadu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu i promovisati rezultate koje je Srbija postigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saradnji sa Evropskom unijom na polju poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema rečima ministra Nedimovića, predviđa se da bi suficit do kraja ove godine mogao da bude čak pet milijardi evra.

Sve smo to postigli jer smo ulagali u nove tehnologije u poljoprivredi, menjali zakonsku regulativu, a naročito smo pažnju posvetili bezbednost hrane.

Podsetiću da smo zahvaljujući donacijama EU otvorili i laboratoriju za ispitivanje bezbednosti hrane u Batajnici, koja se pokazala ključnom i na početku pandemije Kovida19 kada smo u njoj vršili analize testova i za ljude, kazao je Nedimović.

Ambasador Žiofre najavio je i da će EU laboratoriji u Batajnici donirati dodatnih 1,5 milion evra za obezbeđivanje novih metoda analize.

Šef delegacije EU u Beogradu rekao je i da bolesti životinja ne poznaju granice i da je zbog toga ključna saradnja sa Srbijom koja je dovela do važnih rezultata, a to je da od 2019. kod nas ni jedan slučaj besnila ili svinjske kuge nije zabeležen.

Za suzbijanje bolesti, vakcinaciju životinja, opremu i jačanje kapaciteta EU je više od 20 miliona evra donirala Srbiji.

Održiva proizvodnja hrane u izazovima klimatskih promena, ekoloških problema i kovid pandemije je ono što je naš zadatak, jer svi mi imamo značajnu ulogu i odgovornost za bezbedniju budućnost. Zato kroz IPARD programe pomažemo i srpskim poljoprivrednicima da dostignu kolege iz Evropske unije i da budu konkurentni. Obezbedili smo 230 miliona evra poljoprivrednicima kako bi mogli da ulažu u povećanje imovine, nove traktore I mehanizaciju, u preradu i plasiranje proizvoda - rekao je ambasador Emanuele Žiofre.

Ministar Nedimović i ambasador Žiofre saglasili su se da Vlada Srbije i EU treba da posvete dodatni napor kako bi novac iz IPARD programa brže stizao do poljoprivrednike, ali i u strožiju kontrolu hrane i jačanje laboratorija kako bismo lakše dostigli standarde Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.