Neće više biti pomeranja sata?

Izvor: Večernje novosti, 30.Avg.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće više biti pomeranja sata?

Uskoro odluka EU o promeni računanja vremena NARODNA volja, po svemu sudeći, nadjačava sve argumente kad je računanje vremena u pitanju, pa bi 28. oktobar mogao da ostane zabeležen kao datum kada su kazaljke u članicama EU pomerene poslednji put. Više od 80 odsto građana Unije, izjasnilo se, naime, protiv pomeranja sata dvaput godišnje, u najvećem "onlajn" istraživanju u istoriji EU. U anketi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta, učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi. Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas upozorio je da anketa "nije referendum" i da o ukidanju pomeranja sata treba da se izjasne i evropski parlamentarci. Sve, međutim, govori u prilog tome da je letnjem računanju vremena odzvonilo, jer se više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno zalaže za to. Pročitajte još: Pomeranje kazaljki odlazi u istoriju? Ukoliko se sa tim složi i Evropski parlament, 28. oktobra u tri sata po ponoći, kazaljke će poslednji put u zemljama Evropske unije biti pomerene sat unazad, na dva. Standardno, takozvano, prirodno vreme, biće ubuduće i jedino. Letnje računanje vremena uvedeno je osamdesetih godina prošlog veka, da bi, tokom letnjih meseci, dan duže trajao. Kao glavni motiv navođena je štednja struje. Od 2002. pomeranje časovnika regulisano je na nivou EU. Za razliku od dela Severne Amerike i Evrope, većina drugih zemalja to nije nikad ni radila. SRBIJA PRATI EU UKOLIKO države EU ukinu letnje i zimsko računanje vremena, ni u Srbiji više neće biti pomeranja kazaljki. Vlada Srbije, početkom nedelje, usvojila je Predlog zakona o računanju vremena.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Danas pada odluka EU o ukidanju pomeranja kazaljki na satu

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 12:24

Berlin -- Evropski komesari razmatraće predlog o ukidanju prelaska sa zimskog na letnje računanje vremena u zemljama članicama, izjavio Žan Klod Junker...Predsednik Evropske komisije je istovremeno istakao da milioni ljudi u EU žele letnje računanje vremena tokom cele godine. "O tome ćemo odlučiti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.