Ne zaboravite, Rusija je faktički prva priznala Hrvatsku

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne zaboravite, Rusija je faktički prva priznala Hrvatsku"

Rusija zna i razume da Hrvatska ima obaveze prema EU i NATO, ali smatra da to ne bi trebalo da predstavlja prepreku u jačanju odnosa između dveju država.

To je izjavio u Zagrebu ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izrazivši uverenost da će se uskoro aktivirati rusko-hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi na svim područjima.

"Mi znamo da Hrvatska ima obaveze i prema EU i NATO-u, ali ja sam uveren da to ne bi smelo biti zapreka jačanju naših tradicionalno prijateljih i bliskih odnosa. Verujte, imam osnove da s optimizmom tvrdim da ćemo uskoro biti svedoci aktiviranja rusko-hrvatskih odnosa na svim područjima", rekao je Azimov na konferenciji za medije posvećenoj razvoju rusko-hrvatskih odnosa.

"Imamo velike planove za razvoj bilateralnih odnosa i time želimo pokazati da nismo ravnodušni prema Hrvatskoj. S velikim optimizmom gledam na budućnost naših odnosa", istakao je Azimov, prenela je Hina.

On je kazao da ova godina ima posebnu važnost za rusko-hrvatske odnose. Podsetio je, naime, da se 17. februara obeležava 25. godišnjica ruskog priznanja RH, a 25. maja je takođe 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između dveju zemalja.

Iako su službeno druge države prve priznale Hrvatsku, faktički je prva bila Rusija, rekao je Azimov.

To je bilo u oktobru 1991. godine, kada je Gorbačov sazvao sastanak na kojem su učestvovali Franjo Tuđman i Slobodan Milošević i na kojem je pokušao da pogura mirno rešenje sukoba za države nastale nakon raspada bivše Jugoslavije. "Rezimirajući vrlo teške pregovore, on im je otvoreno rekao: nezavisnost Hrvatske je realnost i s time se moramo pomiriti", kazao je Azimov.

Ambasador je rekao da je Rusija spremna na obnovu političkog dijaloga s hrvatskim rukovodstvom.

"Ja ne mogu otvoriti sve karte, ali mogu reći da bi se u najskorije vreme takav politički dijalog mogao ostvariti", kazao je ruski diplomata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Prvi smo priznali Hrvatsku, veliki planovi

Izvor: Mondo, 10.Feb.2017

Rusija zna i razume da Hrvatska ima obaveze prema EU-u i NATO, ali smatra da to ne bi trebalo da predstavlja prepreku u jačanju odnosa između dve države, izjavio je danas u Zagrebu ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov...Foto: Mondo Moskva, Crveni trg: Grobnica Vladimira Iljiča Lenjina..Azimov...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.