Ne možemo biti neutralni oko Krima

Izvor: B92, 28.Mar.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne možemo biti neutralni oko Krima

Beograd -- Ivan Vejvoda ocenio da Srbija ne može ostati neutralna po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, imajući u vidu da je krenula ka EU, ali i da zavisi od ruskog gasa.

Potpredsednik Maršalovog fonda je novinarima u Beogradu, upitan da li Srbija može da zadrži neutralan stav, rekao da današnji svet nije onaj posle Drugog svetskog rata, kad je Jugoslavija bila između dva bloka.

Vejvoda je naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Srbija otvaranjem pregovora sa EU uputila tamo gde joj je istorijski, kulturno i u svakom drugom pogledu mesto, a da treba da ima najbolje odnose sa svim državama, pogotovo s onim najjačim.

"Sad smo stali na širok put, gde su druge zemlje došle pre nas. Mi kasnimo za drugima u okruženju, izgubili smo mnogo vremena i treba da uhvatimo korak", rekao je on.

Vejvoda je naglasio i da niko od Srbije ne traži da uvede sankcije Rusiji i da u Briselu imaju razumevanja.

Prema njegovim rečima, građani su na izborima jasno pokazali svoj stav, jer su u parlament ušle partije koje su apsolutno okrenute Evropi i nema nijedne stranke koja je protiv procesa ujedinjenja sa EU.

"Za mene nema dileme da država ide u pravcu pristupanja EU", rekao je Vejvoda.

On je naveo da su događaji u Ukrajini "nešto što je potpuno neželjeno" zato što i Srbija, kao i sve države UN, čvrsto stoje iza principa državne suverenosti i teritorijalnog integriteta, koji je u slučaju Ukrajine narušen.

"Međunarodno pravo se kroz istoriju krši od strane jačih, a mi kao mala država, a nimalo ne gubimo dostojanstvo kad to kažemo, moramo da nađemo svoje mesto", rekao je Vejvoda i poručio da je to EU.

Govoreći o ekonomskom aspektu, Vejvoda je rekao da Srbija najveći obim trgovinskih odnosa ima sa državama EU, a da je, kao i veliki deo Evrope, zavisna od ruskog gasa i energije.

Srbija je, kako je naveo, jedan od manjih učesnika projekta Južni tok, mali igrač u velikoj ligi i u tom smislu moraće da sledi odluke "velikih igrača - velikih ugovornih partnera Gasproma".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.