Ne menjam svoja politička uverenja, i dalje sam u DSS

Izvor: TvojPortal.com, 10.Avg.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne menjam svoja politička uverenja, i dalje sam u DSS

Pressonline Aleksandar Popović, nekada ministar u oba mandata vlade Vojislava Koštunice, danas radi kao vanredni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu i u „Hemofarmu", ali i dalje je jedan od potpredsednika i član Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije.


- Moj posao je upućen za tržišta van Evrope - objašnjava Popović svoju poziciju u „Hemofarmu" i dodaje: - Naravno, i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << sam u DSS-u. Ne menjam svoja politička uverenja. Aktivan sam u politici, ali s obzirom na to da je formirana koalicija kakva je formirana, oko projekta da EU nema alternativu i da treba podržati Euleks, normalno je da ja ne mogu da budem u takvoj vlasti - objašnjava Popović kako gleda na aktuelnu politički situaciju.

Moskovski đak
Popović je rođen 1971. godine u Beogradu i bio je ministar nauke i zaštite životne sredine od 2004. do 2007. godine, a u drugom mandatu od 2007. do 2008. dobio je na upravljanje resor rudarstva i energetike.
Bivši jugoslovenski atletski reprezentativac, šampion i rekorder koji je učestvovao na značajnim takmičenjima, završio je srednju školu u Moskvi. Ipak, vratio se u Beograd na studije, ali je magistrirao na Univerzitetu u Floridi 1996. godine, i to u oblasti hemije proteina. Za razliku od mnogih srpskih „mozgova" koji su obrazovanje i dobre rezultate stekli po svetu i nisu se nikada vratili u Srbiju, Popović se po drugi put vratio u zemlju da bi 2002. godine doktorirao na Hemijskom fakultetu, gde i danas radi.
U prvoj Koštuničinoj vladi bio je najmlađi ministar. Kada je preuzeo funkciju imao je 33 godine, ali ne i problem sa autoritetom. Neki kažu zbog kvalifikacija, jer je bio nadležan za oblast za koju se školovao, kao i zbog svojih manira. Jedan je od retkih koji kad je došao u ministarstvo nije rasterao sve one koji nemaju člansku kartu njegove partije.
Nesuđeni naslednik
On je slovio čak i za jednog od mogućih naslednika Vojislava Koštunice na mestu predsednika stranke, ali danas pripada delu manje aktivnog rukovodstva. Popović otkako nije aktivan u politici retko daje izjave za javnost, a jedna od retkih koju je dao poslednjih meseci bila je prilično oštra kritika aktuelne vlasti. Popović je poredeći Srbiju danas i Srbiju 2007. godine rekao da se sasvim jasno na osnovu nekih osnovnih parametara može videti gde je sada, a gde je bila i da li je bolja kao zemlja.
- Prva vlada Vojislava Koštunice, ona u kojoj je većina ministara bila iz redova DSS, završila je poslednju godinu sa budžetskim suficitom, dakle država je više zarađivala nego što je trošila, dok je danas budžetski deficit veći od milijardu evra godišnje. Srbija potroši više nego što zaradi i zato mora da nađe milijardu negde sa strane prodajući firme, zadužujući se... Kad sve saberete i oduzmete, prosečan građanin živi mnogo lošije nego što je živeo 2007. godine - rekao je Popović.
Ana Mitić

dssaca popović

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.