Ne ide u EU srpska vlada, već cela zemlja

Izvor: Akter, 25.Feb.2016, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne ide u EU srpska vlada, već cela zemlja

Građani ne samo da imaju pravo na dobru državnu upravu, već građane treba aktivno uključiti u proces forimiranja i donošenja politika, rekao je danas Devenport

Građani ne samo da imaju pravo na dobru državnu upravu, već građane treba aktivno uključiti u proces forimiranja i donošenja politika, rekao je danas šef Delegacije EU Majkl Devenport i naglasio da će Evropska komisija nastaviti da podržava razvijanje institucionalnih mehanizama i dijalog sa organizacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << građanskog društva.

"Mi podstičemo donosioce politika da više sarađuju sa civilnim društvom u procesu donošenja odluka", rekao je Devenport na konferenciji posvećenoj civilnom društvu koja se održava u Skupštini Srbije.

On je ocenio da je ta konferencija odličan način za razmenu iskustava i da je "lično presrećan" što je Evropski pokret u Srbiji odlučio da "tako impresivnu grupu učesnika" dovede u Beograd.

"Mislim da je primeren trenutak, uzevši u obzir regionalnu saradnju, a uključivanje NVO u proces EU integracija smatram izuzetno važnim, to nije samo posao vlade, to odražava i potrebe i zelje građana, neće se srpska vlada uključiti u EU, već cela zemlja", rekao je Devenport.

Reforme u domenu vladavine prava, javne uprave i upravljanja privredom ključne su za napredovanje u procesu evropskih integracija i donose opipljive koristi i napredak građanima, izjavio je danas Devenport i dodao da značajnu ulogu u tom procesu treba da ima civilni sektor.

Devenport je na konferenciji o ulozi civilnog sektora u evrointegracijama podsetio da je Evropska komisija Strategijom proširenja, iz 2015, naglasila da je u tom procesu ključan upravo snažan civilni sektor, i u zemljama članicama i u zemljama kandidatima.

Dodao je da je, gde god je napredak ostvaren, to učinjeno zahvaljujući vladi, NVO i građanima i istakao da se zemlje u regionu susreću sa istim izazovima, tako da je razmena iskustava jedan je od prioriteta koji podržava EU komisija.

"Mi to činimo godinama i nastavićemo to da činimo", rekao je Devenport.

Naglasio je da su se, kao deo novog pristupa reformi javne uprave, sve zemlje regiona obavezale da je sprovedu, pri čemu se neki od principa tiču inkluzivnosti i odgovornosti, polaganja računa uopšte, kao i praćenja reformi.

"Vidimo da nema dovoljno javne rasprave, ili se dešava prekasno u procesu formiranja politika. Zato podržavam i pozdravljam novi regionalni projekat koji omogućuje da reformu državne uprave prate NVO i podržaću taj projekat u celom regionu, jer će on uticati na portizanje efikasnijih rešenja", rekao je Devenport.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.