Ne govorimo o članstvu Kosova u EU

Izvor: Akter, 30.Sep.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne govorimo o članstvu Kosova u EU"

Johanes Han je izjavio da će i sa članicama EU koje ne priznaju Kosovo razmotriti kako da se "savitljivije i bez teških prepreka" odvija približavanje Prištine Uniji

 Ali je naglasio da u tom procesu "ne govorimo o članstvu Kosova u Evropskoj uniji".

Han je to novinarima izjavio posle razgovora s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o načinu i ciljevima svog rada >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kao komesara, istakavši u raspravi da je "pokrenut zamah za koji verujem da neće biti zakočen od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo".

"Smatram, štaviše, da je tu došlo do određenog kretanja i ja ću učiniti da se neke linije pomere", dodao je izabrani evropski komesar za proširivanje i susedstvo EU.

Na pitanje da li će se prema Kosovu postaviti kao prema entitetima koji nisu suverene države, ili će nastojati da pet članica EU usmeri ka priznavanju Kosova, Han je uzvratio da će se raditi na daljoj stabilizaciji regiona i Kosova.

U tome mu je, dodao je, "potrebna podrška Evropskog parlamenta, susednih zemalja i članica EU, s ciljem da se vidi kako se situacija može popraviti, ali zasad ne govorimo o bilo kakvom članstvu, već o daljem poboljšanju stanja na Kosovu, ekonomski i kad je reč o uvreženju demokratije".

Han je rekao da će posle izbora u Bosni i Hercegovini u novembru ići u tu zemlju da razgovara s vlastima i političkim prvacima o tome kako BiH više povezati s regionom i da se potvrdi da je Bosna deo Evrope i da su građani BiH takođe evropski građani.

Budući komesar za proširivanje je naglasio da će nastojati da ustanovi kako bi se sadašnji zastoj u približavanju Makedonije EU zbog spora oko imena s Atinom mogao otkloniti, napomenuvši da tu ima primedbi Grčke i Makedonije na stavove Skoplja.

Han je dodao i da to što Makedonija ima status kandidata od 2005-e godine, a nije dobila datum početka pregovora o članstvu u EU, nepovoljno utiče na raspoloženja građana prema Uniji i čini da vlasti u Skoplju nisu prilježne oko evropskih reformi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

"Ne govorimo o članstvu Kosova u EU"

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2014

Izabrani evropski komesar za proširivanje i susedstvo Johanes Han je u Briselu izjavio da će i sa članicama EU koje ne priznaju Kosovo razmotriti kako da se "savitljivije i bez teških prepreka" odvija približavanje Prištine Uniji. Ali je naglasio da u tom procesu "ne govorimo o članstvu Kosova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.