Nastojanja Albanije za prijem u EU zastala zbog političke mrtve tačke

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastojanja Albanije za prijem u EU zastala zbog političke mrtve tačke

Spor oko gradonačelnika Tirane ima šire posledice dok zemlja pokušava da prevaziđe političke podele.

24/06/2011

Erl Muratiza Southeast European Times iz Tirane – 24.6.2011.

Nekoliko nedelja posle lokalnih izbora 8. maja stanovnici Tirane i dalje nisu sigurni ko će biti njihov gradonačelnik. S obzirom da je ishod pomućen sporom oko brojanja glasova, vodeće političke stranke u zemlji razmenjuju optužbe, a taj slučaj se pretvorio u pravnu bitku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Trenutni gradonačelnik Edi Rama -- lider Socijalističke partije -- gradonačelnik je 11 godina, a u početku se činilo da je izvukao tesnu pobedu sa sedam glasova više, u trci protiv Lulzima Baše. Taj rezultat je, međutim, poništen nakon odluke Centralne izborne komisije da se broje i glasovi koje su birači ubacili u pogrešne kutije.

Kada su ti glasovi uvršteni prednost je dobio Baša.

„Fudbalski ekvivalent novih pravila brojanja je da, kada sudija zazviždi, jedan tim ode u svlačionicu, a drugi ostane na terenu i nastavi da daje golove dok ne pobedi“, rekao je koordinator opozicije Erjon Veliaj za SETimes, tvrdeći da se vlada premijera Salija Beriše mešala u ishod.

„To ne funkcioniše u demokratiji; pravila se ne menjaju na kraju igre. Jasno, jer Berišin fer plej je oksimoron“, dodao je on.

Levica bojkotuje parlament i upozorava na narodnu pobudu ako Izborni koledž, telo sudija koje se bave legitimnošću procesa, proglasi Bašu pobednikom.

U međuvremenu, Berišine demokrate kažu da socijalisti podrivaju vladavinu zakona i drže izglede zemlje za EU kao svog taoca.

„Retorika o priznavanju pravnog stanja i o protestima je loša proba za samog lidera SP, a rezultati koje postigne biće isti koje je postizao do sada -- politički gubitak“, rekla je poslanica vladajuće stranke Mesila Doda za SETimes.

Nedoumicu u debati predstavlja pravno pitanje. Kako objašnjava bivši predsednik Ustavnog suda Fehmi Abdiju, Izbornim zakonom ne precizira se šta treba da se dogodi sa glasačkim listićima koji su ubačeni u pogrešne kutije.

„Zakonodavci u parlamentu moraju da razmišljaju o ovoj situaciji. Ali, sada imamo presedan“, rekao je Abdiju za SETimes.

Na prethodnim izborima pogrešno ubačeni listići nisu smatrani važećim, kaže profesor Igli Totozani.

„Imamo pravni vakuum i, u ovom slučaju, treba da uzmemo u obzir ranije izbore, kada ti glasovi nisu smatrani važećim. Sada menjaju pravila. Naravno, to može da se uradi, ali promena pravila treba da se ostvari konsenzusom, a ne kartama“, rekao je on za SETimes.

Spor oko gradonačelnika je najnoviji zaokret u dugom političkom zastoju između vladajuće stranke i opozicije, koji datira od poslednjeg kruga opštih izbora u junu 2009. godine.

Socijalisti, koji tvrde da su se tokom tih izbora odigrale nepravilnosti, održali su niz parlamentarnih bojkota i uličnih protesta ispred vladinih prostorija.

S obzirom da je parlament zauzet sporom, izgledi Albanije vezani za EU su oslabili.

Evropski parlament je 14. i 15. maja raspravljao i odobrio rezoluciju o krizi u Albaniji, pozivajući obe strane na dijalog. Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da je zabrinut u pogledu situacije i pozvao je sve stranke da reše krizu.

„Potreban je konsenzus širom zemlje. Ako demokratija ne funkcioniše, to će imati posledice po integraciju u EU. Perspektiva nije optimistična. Mi smo poslednja zemlja u regionu i trenutno nema nade za dobijanje statusa kandidata za EU“, rekla je SETimes Ermelinda Meksi, predsednica Odbora za integraciju u albanskom parlamentu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.