Nastavak programa podrške Evropske unije i Saveta Evrope reformama na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2019, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak programa podrške Evropske unije i Saveta Evrope reformama na Balkanu

Evropska unija i Savet Evrope će nastaviti da podržavaju reforme u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i u Turskoj, saopštio je danas program "Horizontal Facility II".

Nastavka tog programa koji je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope, pokrenuta radi saradnje s regionom Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Balkana i Turskom, biće najavljen tokom regionalne konferencije 9. oktobra u Skoplju.

Druga faza programa, vrednosti 41 milion evra, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, slobodu izražavanja i medija.

Čitav program će biti fokusiran na četiri teme: sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštita prava osetljivih grupa, kao i slobodu medija.

"Prva faza programa je sprovedena od 2016. do 2019. godine kada su poboljšani zatvorski sistem i prava osuđenika, izgrađena su tolerantnija školska okruženja i ojačani antikoruptivni zakoni i mere", navodi se u saopštenju "Horizontal Facility II".

Taj program je podržao i efikasnost pravosudnih sistema i otvorio više jednakih mogućnosti za pripadnike i pripadnice osetljivih grupa.

U naredne tri godine program će se baviti ostalim izazovima u tim oblastima, kroz fleksibilan mehanizam koji omogućava institucijama korisnicima da postupaju u skladu s preporukama savetodavnih i nadzornih tela Saveta Evrope.

Naročito važna biće razmena iskustava i uspešnih praksi za prevazilaženje izazova zajedničkih za sve aktere na Zapadnom Balkanu i za Tursku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.