Nastavak evropskih reformi

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak evropskih reformi

Na kraju sastanka evropskih i srpskih parlamentaraca, srpska vlada ohrabrena da nastavi sa sprovođenjem evropskih reformi. U nacrtu zajedničke izjave, parlamentarci pozdravili opredeljenost Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom i primenu dosad postignutih dogovora.

U Narodnoj Skupštini završen je Šesti interparlamentarni sastanak EU-Srbija, na kojem je vlada Srbije ohrabrena da nastavi sa sprovođenjem evropskih reformi i na kojem ponovoljeno da je normalizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosa sa Prištinom ključni korak za nastavak evrointegracija.

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan ocenio da je trenutak de se nastavi dijalog Beograda i Prištine i da se primene postignut sporazum dve strane.

"Bilo bi dobro nastaviti dijalog Beograda i Prištine. Pravo je vreme za nastavak dijaloga, odlaganje ne pomaže", istakao je Kukan na konferenciji za novinare nakon Šestog interparlamentarnog sastanka Evropska unija-Srbija u Beogradu.

Na pitanje kako će se najviši predstavnici Beograda i Prištine sastati kada do sada nije bilo kontakata među njima, Kukan je rekao da još nije odlučeno o tome ko će pregovarati ni o tehničkim pitanjima u vezi sa dijalogom.

Parlametarci su, u nacrtu zajedničke izjave, pozdravili formiranje nove vlade i njenu posvećenost nastavku procesa evrointegracija i ohrabrili je da usvoji i u potpunosti primeni evropske reforme, posebno u oblasti pravosuđa, politike za borbu protiv korupcije, slobode medija, zaštite manjina, privrede i unapređenja poslovne klime.

Oni su istakli značaj nastavka aktivne i konstruktivne uloge Srbije u regionu, podsećajući da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja najvažniji za proces proširenja EU, i pozdravili su opredeljenost Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom i primenu dosad postignutih dogovora.

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da normalizacija odnosa s Prištinom ostaje ključni zahtev za sledeći korak procesa evrointegracija - početak pregovora o pristupanju EU.

Evropski i srpski poslanici su, takođe, rekli da se nadaju da će u Beogradu 6. oktobra biti održana Parada ponosa, što će, kako su ocenili, potvrditi posvećenost Srbije načelu slobode okupljanja i nediskriminacije, i pozvali su vladu da sprovede medijsku strategiju.

Oni su, međutim, pokazali zabrinutost zbog ponovljenih navoda o zloupotrebama krivičnih odredbi o privrednim krivičnim prekršajima, zamrzavanju sredstava preduzeća i privatnih sredstava, kao i zbog pogoršanja stanja privrede u Srbiji i visokog budžetskog deficita.

U izjavi je, takođe, izražena nada da će Evropski savet što pre odrediti datum otvaranja pregovora o pristupanju i pozvana je Litvanija, poslednja članica Unije koja još nije ratifikovala SSP, da to što pre učini.

Kukan: Vreme za delovanje, a ne odlaganje

U raspravi o odnosima Beograda i Prištine, predsedavajući delegacije EP za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan ocenio je da su dve strane uložile napore da se približe i poručio je da EP očekuje od srpskih političara da pokažu volju za napretkom i normalizacijom odnosa jer, kako je upozorio, vreme je za delovanje, a ne odlaganje.

"Važno je da Srbija nađe pragmatičan pristup procesu, umesto da uspostavlja crvene linije", istakao je Kukan i pozvao i Beograd i Prištinu da primene dosad postignute dogovore.

Izaslanik EP za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je u Njujorku "ponovo propuštena sjajna prilika za korak unapred" i ocenio da dijalog na najvišem nivou "ne bi trebalo da se pretvori u razgovore o statusu ili podeli Kosova", koja bi, kako je kazao, bila "korak unazad".

Poslanik u Narodnoj skupštini Dijana Vukomanović napomenula je da se Srbija pridržava Rezolucije 1244 SB UN, ustava i rezolucija skupštine i da želi poštovanje osnovnih ljudskih prava - prava na život, slobodu i privatnu imovinu.

Poslanik DS-a Jelena Trivan je primetila da, ako je platforma Srbije zasnovana na Ustavu, to znači da podela nije opcija, a poslanik SNS-a Jadranka Joksimović je objasnila da je to što je premijer Srbije Ivica Dačić pomenuo podelu "samo početak javne debate" kako bi se postigao konsenzus za platformu.

Vukomanovićeva je upozorila na intenziviranje etnički motivisanog nasilja, uništavanje kulturno-istorijskih spomenika srpske baštine i nemogućnost povraćaja uzurpirane imovine.

Poslanik Nove Srbije Dubravka Filipovski je ocenila da dijalog opterećuje pitanje nestalih i navela je da od 1999. godine nijedan kosovski Albanac nije odgovarao za ubistva Srba i drugih nealbanaca, kao i da moraju da budu istraženi navodi o trgovini ljudskim organima

U delu rasprave o regionalnoj saradnji, poslanik DS-a Gordana Čomić ocenila je da se u regionu, generalno, postoji problem koji je nazvala "postizbornom fazom mamurluka" i upozorila je novoizabrane vlasti da svaka izgovorena reč može da unazadi odnose sa susedima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.