Nasilan prekid prve gej parade u Splitu

Izvor: Politika, 11.Jun.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilan prekid prve gej parade u Splitu

Povorka 200 učesnika napadnuta na Rivi. – „ Debakl gori nego u Beogradu i Zagrebu , ovako ne možemo u EU” ocenila predsednica „Kontre” Sanja Juras

Prema izveštajima agencija

Prvi Gej prajd skup u Splitu prekinut je oko 15 časova i 10 minuta, nakon što je agresivna grupa neistomišljenika fizični nasrnula na binu na Rivi oko koje se nalazilo 200 lokalnih učesnika skupa i desetine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << homoseksualaca iz Srbije, Crne Gore i Slovenije, javile su agencije i hrvatski mediji.

Početak Gej parade u Splitu bio je zakazan za 13. 30 : prema programu, trebalo je da učesnici prođu od Štrosmajerovog parka ( popularnog „Đardina”) preko Marmontove ulice do Rive gde ih je očekivalo oko 8000 znatiželjnika, izvestila je hrvatska štampa.

Ubrzo po okupljanju oko 150 učesnika, iznad Splita se pojavio i policijski helikopter, nakod dolaska autobusa sa gej aktivistima iz Zagreba, učesnici parade suočili su se sa prvim izlivima mržnje posmatrača.

Policija je u Marmontovoj ulici privela Kristinu Ćurković donedavno aktivistkinju udruženja „Volim Hrvatsku” koja je sa grupom istomišljenika pokušala da napravi živi zid i spreči prolaz gej-parade. Kod poznatog kafića „Semafor” gej aktiviste su dočekali prvi aplauzi, ali i prvi fizički napadi praćeni pogrdnim pozivima poput „Ubij pedera” i slično. Nakon što je nepoznati muškarac kod obližnje ribarnice bacio u masu suzavac, nastao je opšti metež i bežanija sa rive.

Višečasovni sukob gej pristalica i njihovih protivnika okončan je intervencijom policije oko 16.30.

Tokom haotičnog obračuna  najmanje četiri novinara su povređena, još pet osoba odvezeno je kolima hitne pomoći. Istovremeno privedeno je preko 300 lica dok je oko 400 angažovanih policajaca iz devet uprava učesnike povorke pojedinačno evakuisalo iz centra lučkog grada, i automobilima sa civilnim tablicama otpremilo ka izlazima iz Splita.

„Ovo je gori debakl nego što je bio u Beogradu i Zagrebu. Zato prekidamo povorku i ovako ne možemo u EU”, izjavila je predsednica „Kontre” Sanja Juras za Novu TV. Ona je istovremeno kritikovala policiju da nije odradila svoj posao.

Splitska policija je prvi Gej prajd inače označila kao skup visokog rizika. Predstavnici aktuelne gradske vlasti : gradonačelnik Željko Kerum i njegovi zamenici neće izraziti podršku gej paradi, najavio je Jure Šundov pomoćnik gradonačelnika, izvestila je „Slobodna Dalmacija”.

Očekivanja organizatora prvog „Spplit prajda” tako se nisu ostvarila .

U petak na konferenciji za novinare u splitskom hotelu „Park”, predstavnici organizatora „Domine”, „Kontre” i „Iskoraka” uz prisustvo 15 policajaca najavili su borbu za ravnopravni status istopolnih porodica i jednaka prava na zdravstveno i penziono osiguranje.

„Apelujemo na stranke koje nas nisu podržale da svom članstvu pošalju poruku neka Split u subotu bude grad mira i nenasilja, a ne sukoba koji graniče sa rasizmom, divljanjem i fašizmom”, upozorila je Mirjana Kučer iz „Domina”.

Sigurna sam da će kada Hrvatska uđe u EU, prava LGBT populacije biti lakše sprovodiva, jer to je jedna od najvećih tekovina EU, kazala je juče u Splitu poslanica Evropskog parlamenta Nikol Kil Nilsen.

Za sedam dana u Zagrebu se održava deseta Povorka ponosa.

T.V.

---------------------------------------

AI: Sramotan neuspeh policije na Paradi ponosa u Splitu

LONDON – Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal nazvala je danas „sramotnim” neuspeh hrvatske policije da adekvatno zaštiti učesnike splitske Parade ponosa.

„Sramota je da policija nije uspela da adekvatno zaštiti učesnike današnje povorke. Vlasti treba da preduzmu odmah istragu o onome što se desilo. Policija mora apsolutno jasno da stavi do znanja da je diskriminišuće nasilje krivično delo i da neće biti tolerisano”, rekao je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju, Nikola Dakvort.

U saopštenju dostavljenom novinskoj agenciji Beta, Dakvort je poručio da hrvatske vlasti treba da reaguju kako bi sprečile da se slično ponovi i u budućnosti.

„Kao prvi korak, svi politički lideri trebalo bi nedvosmisleno da kažu da svako ima pravo da mirno demonstrira i izražava svoj identitet”, poručio je Dakvort.

Prema poslednjim informacijama lokalnih medija, u Splitu je uhapšeno oko 300 huligana koji su napali učesnike gej-parade. U neredima je povređeno više osoba, od kojih nekoliko novinara i snimatelja.

Policija je, prema navodima medija, evakuisala sve učesnike gej-parade.

U Povorci ponosa, prvoj takve vrste u Splitu, učestvovalo je oko 200 osoba, a, kako je navela policija, na mestima kojima se povorka kretala dočekalo ih je oko 4.000 građana.

Tema prve splitske Povorke ponosa je pravo na zašitu porodičnog života istopolnih parova pod sloganom „Različite porodice, jednaka prava”.

Za sedam dana i u Zagrebu se održava deseta Povorka ponosa.

Beta

objavljeno: 12.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.