Naš znak bezbednosti: U Evropi CE, u Srbiji SE

Izvor: Mondo, 20.Apr.2017, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naš znak bezbednosti: U Evropi CE, u Srbiji SE

Ministarstvo privrede, u saradnji sa Evropskom unijom, pokreće kampanju "Bezbednost nema cenu" o značaju i efektima primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda.

Foto: Screenshot

U saopštenju tog resora se navodi da jedino takvi proizvodi mogu da se nađu na domaćem i na zahtevnim inostranim tržištima.

Kampanja, kako se navodi, započinje akcijom ukazivanja na Srpski znak usaglašenosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji predstavlja dokaz ispunjenosti najsavremenijih evropskih standarda u oblasti bezbednosti tehničkih proizvoda.



Izvor: Youtube

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović tim povodom rekao je da sve ovo što se radi omogućava da se na tržište stavljaju bezbedni proizvodi i štiti životna sredina, jer se u konačnom misli na potrošače i njihovu bezbednost.

"Oni su ključni i zato Ministarstvo privrede pokreće ovu kampanju kojom želimo da građani, potrošači, steknu naviku da kad kupuju tehniku, male kućne aparate, pogledaju, potraže i kupe električni proizvod koji na sebi nosi Srpski znak usaglašenosti - baš kao što potrošači u Evropi traže čuveni znak CE", podvukao je Petrović.

Štefen Hudolin, šef sektora u Delegaciji EU u Beogradu je rekao da je bezbednost potrošača u Evropskoj uniji na prvom mestu.

"Važno nam je i da srpski potrošači koriste bezbedne proizvode, kao i da srpski proizvodi koji se izvoze garantuju bezbednost u skladu sa evropskim normama", kazao je.

U okviru kampanje planirana je i serija informativnih radionica za privrednike širom Srbije u saradnji sa PKS, kao i intenzivna saradnja sa medijima u cilju ukazivanja na važnost tehničke usaglašenosti i bezbednosti proizvoda, upoznavanja i informisanja kako za potrošače, tako i za naše privrednike, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, između znaka CE i našeg znaka bezbednosti nema nikakve razlike jer "isti su zahtevi i za jedan i za drugi zato što je Ministarstvo privrede preuzelo 100 odsto evropsko pravo iz ove oblasti". Kako je preuzimanje znaka CE još nemoguće (jer nema i evropsko kontrole primene), krenulo se sa domaćim.

I prema dosadašnjim domaćim zakonima u Srbiji je bilo obavezno testiranje proizvoda, kontrola i uvoz atestiranih usaglašenih (homologizovanih) bezbednih proizvoda prema srpskom standardu (SRPS, nekad JUS, ili pozanti nemački DIN). Samo je pitanje koliko se propisi sprovode u praksu.

Zbog nepoštovanja ovih propisa prošle godine tržišni inspektori su kod 321 proizvoda otkrili nedostatke štetne po zdravlje. U 202 slučaja neki proizvođači i trgovci su završli na sudu, podseća RTS.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ako kupujete belu tehniku - tražite srpski znak

Izvor: B92, 20.Apr.2017

Beograd -- Ministarstvo privrede, u saradnji sa Evropskom unijom, pokreće kampanju "Bezbednost nema cenu", a cilj je da građani kupuju testirane proizvode...Kampanja se pokreće zbog značaja i efekata primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda s ciljem podizanja svesti građana da biraju električne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.