Napredak Ustavnog suda u zaštiti ljudskih prava

Izvor: RTS, 25.Dec.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Ustavnog suda u zaštiti ljudskih prava

Ustavni sud Srbije ostvario značajan napredak u primeni međunarodnih standarda u zaštiti ljudskih prava, što je jedan od uslova za pristupanje Srbije EU, rekao Ivica Dačić na svečanosti povodom 50 godina te pravne institucije.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Ustavni sud ostvario značajan napredak u primeni međunarodnih standarda u zaštiti ljudskih prava, što je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Na svečanoj sednici Ustavnog suda Srbije, povodom pola veka njegovog postojanja, Dačić je rekao da je Vlada Srbije sprovela sve mere kako bi obezbedila da se odluke Ustavnog suda sprovedu, a da je posebna pažnja posvećena donošenju novih zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

"Poštovanje odluka Ustavnog suda obezbeđuje poštovanje Ustava, a vlada preduzima sve da na delu potvrdi nezavisnost Ustavnog suda, jer je samo nezavisnost te institucije garant vladavine prava i zaštite ljudskih i manjinskih prava", rekao je Dačić.

Premijer je ukazao da je vlada koju vodi, prva i jedina, koja je uvažila položaj i važnost tog Suda, između ostalog i potrebom da mu se obezbedi adekvatan prostor i nova zgrada.

Premijer je, takođe, podsetio da je Srbija potpisnik međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, da je priznala nadležnost Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, ali i podsetio da je važno da efikasan rad nacionalnih sudova dovede do smanjenja predstavki pred sudom u Strazburu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je misija Ustavnog suda, koji obeležava 50 godina postojanja, da tumačenjem pisanog slova Ustava ne zanemari njegov duh i univerzalanu civilizacijsku dimenziju.

Nikolić je  istakao da ustavna kultura u Srbiji nije razvijena i da građani moraju da spoznaju značaj Ustava i ustavnih institucija kako bi sami mogli da učestvuju u stvaranju te kulture.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluke Ustavnog suda bez upliva politike

Izvor: RTS, 25.Dec.2013

Odluke Ustavnog suda su lišene svakog "političkog mirisa i ukusa", rekao predsednik Suda Dragiša Slijepčević na svečanoj sednici povodom obležavanja pola veka te pravne institucije. Nikolić: Sudije da izgrade bastion odbrane vladavine prava. Dačić: Znatan napredak u primeni međunarodnih normi...Predsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.