Najteži ekonomski pad od Drugog svetskog rata

Izvor: B92, 08.Jul.2020, 09:45

Najteži ekonomski pad od Drugog svetskog rata

Brisel -- Evropska komisija prognozira da će u drugom kvartalu ove godine ekonomija EU doživeti najteži pad od Drugog svetskog rata.

Predviđa se da će se BDP Evrozone smanjiti za 8,7 procenata ove godine, a porasti za 6,1 u 2021. godini. Kada je u pitanju EU 27, očekivani pad BDP u 2020. godini je 8,3, a rast 5, 8 procenata u narednoj godini.

Evropski komesar zadužen za ekonomiju Paolo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đentiloni predstavljajući letnju ekonomsku prognozu Evropske komisije ocenjuje je da je pandemija COVID19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je bilo očekivano.

Đentiloni dodaje da je put ka privrednom oporavku u Evropi , ali i celom svetu, i dalje nesiguran prvenstveno zbog novih žarišta infekcije koje zathevaju ponovno uvođenje vanrednih mera i mera zatvaranja.

"Realni globalni BDP van EU očekuje pad od više od 3 procenta u prvom kvartalu ove godine dok će drugi kavartal biti mnogo teži na globalnom nivou jer je većina zemlja tada uvela mere zatvaranja", kaže Đentiloni.

U Evropskoj komisiji navode da su izvesna poboljšanje u ekonomskim aktivnostima već je primećena krajem juna i početkom jula.

Istovremno ocenjuje se da su primetne razlike među zemljma članicama kada je reč o ekonomskom padu, ali i oporavku.

"Sve zemlje članice će imati pad u ekonomiji i oporavak u 2021. godine, ali i postoje velike razlike između recesija i oporavka među članicama što je zasnovano na različitim ekonomski strukturama i posledicama pandemije", navodi Đentiloni.

Značajan ekonomski pad u 2020. godini očekivan je za Francusku, Italiju i Španiju, dok se manji predviđa za Nemačku, Holandiju i Poljsku.

Očekuje se da će Nemačka u ovoj godini zabežiti pad BDP od 6,3 procenta, a da se u 2021. godini očekuje oporavak nemačke privrede za 5,3 procenta

Istovremeno, Komisija predviđa pad francuske ekonomije 10,6 procenata BDP, a zatim i rast 7, 6 procenata u 2021. godini.

Za Italiju je očekivan pad BDP 11,2 procenta u 2020 i rast od 6,1 u 2021. godini.

U Briselu očekuju da će inflacija u članicama Evrozone ostati relativno niska ove godine (0,3 procenta), a da će se malo povećati 2021. godine (1,1 procenat).

Kada je reč o tržištu rada, u Evropskoj komisiji navode da se značajno manji broj radnih časnova tokom trajanja pandemije nije pretvorio u veliki broj nezaposlenih u EU.

"Povećanje broja nezaposlenih je, za sada, relativno malo u odnosu na snažni pad ekonomskih aktivnosti što razlikuje EU od ostatka sveta, posebno SAD", naglašeno je u Evropskoj komisiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.