Najštedljivija sijalica je ona koja je isključena!

Izvor: TvojPortal.com, 02.Dec.2011, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najštedljivija sijalica je ona koja je isključena!

Izvor:Tvojportal U poslednje vreme se sve više postavlja pitanje opravdanosti zamene inkadescentnih sijalica štedljivim sijalicama. EU je propisala da se „obične sijalice” u zemljama EU moraju povući sa tržišta do 1.9.2012. god. Ujedno se podstiče kupovina štedljivih sijalica, koje trebaju da zamene one stare. Sve što dolazi iz EU Srbija prihvata bez ikakve rezerve, pa tako i u ovom slučaju. S tim, da naravno naša poslovična neozbiljnost dovodi do problema skladištenja >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << istrošenih sijalica. Reciklaža je kod nas nepoznata privredna grana. Razni naučni radovi i analize pokazuju štetnost „kompaktnih štedljivih sijalica”.



Šta u tim radovim piše? Uprostićemo priču i svesti sve na analizu „za i protiv“ . Moram unapred reći da ima malo argumenata “za“.
Zašto se sve više propagiraju „kompaktne štedljive sijalice”
Potrošnja električne energije im je manja jer su energetski efikasnije. Radni vek im je duži, ali umesto 7000 do 8000 sati kako je propisano, sijalica traje do 2000 sati, jer se radni vek skraćuje čestim uključivanjem i isključivanjem. Obična sijalica traje 1000 sati.
verovali ili ne, to su jedini argumenti "za".

Kada uzmemo u obzir da od celokupne energije koju čovečanstvo troši na osvetljenje ide samo 5%, mislim da uštedu u energiji trebamo da tražimo na drugoj adresi. Sem toga ove takozvane štedljive sijalice imaju niz mana, evo nekih:
Za proizvodnju je potrebno 6 do 40 puta više energije nego za proizvodnju „običnih sijalica”.
Zbog mase i zapremine transport zahteva veći utrošak energije, dakle veću emisiju CO2.
Proizvodnja iziskuje više materijalnih resursa ( samim tim je i skuplja).
Za prozvodnju se koristi veliki broj materijala od kojih je dobar deo štetan po zdravlje ljudi. Poseban problem je živa koja se teško skladišti i koja je izuzetno opasna za živi svet. Tu su materijali staklo, lim, bakar, kalaj, živa, olovo, antimon, barijum, arsen, itrijum, cink–berilijum-silikat, jedinjenja fosfora, kadmijum-bromid, jedinjenja vanadijuma, torijum i plastika. Za običnu sijalicu potrebni su samo staklo, lim, bakar, kalaj i volfram.
Faktor snage je često, za jeftinije sijalice, manji od 0.9 pa one proizvode "više harmonike" koji štete distributivnoj mreži.
Ugradnja im je otežana na pojedinim mestima zbog dimenzija. One traju kao što je propisano ako se ne ugrađuju u zatvorene plafonjere. Kod ovakve ugradnje, temperatura unutar plafonjere je dosta velika, što oštećuje elektroniku sijalice.
Maksimalni svetlosni fluks se dostiže tek posle 30 do 60 sekundi od uključenja.
Kvalitet svetlosti (svetlosnog spektra) je mnogo ispod kvaliteta „običnih sijalica”. Stare sijalice imaju spektar najsličniji spektru svetlosti sunca.
Pojačani plavi spektar vara organizam, tako da on počinje da luči dnevne hormone melatonin i kortizol-hormon stresa. Pojačana lučenja ovih hormona mogu da izazovu pojavu kancera. Urađena je studija kod žena, koje rade noću pod osvetljenjem „kompaktnih štedljivih sijalica” i pokazano je da te žene, imaju veću stopu oboljevanja od karcinoma dojke i do 30%.
Imajući sve ovo u vidu, naš savet je, da ne kupujete ove takozvane štedljive sijalice, već da razmislite o novim LED sijalicama, ili da kupujete stare dok god ih ima na tržištu.
B.S.

Štedljive sijaliceinkadescentne sijaliceled sijalice

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.