Najava zatvaranja poslednjeg kolektivnog centra u Vojvodini

Izvor: Studio B, 09.Apr.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava zatvaranja poslednjeg kolektivnog centra u Vojvodini

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport prisustvovao je u Pančevu potpisivanju Memoranduma o razumevanju koji će obezbediti zatvaranje poslednjeg kolektivnog centra za izbeglice u Vojvodini.

Memorandum su potpisali gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, predstavnica Danskog saveta za izbeglice Marina Kremoneze (Cremonese), Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucic i direktor Centra za socijalni rad Pančevo Zoran Albijanić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Dokument obezbeđuje da se u narednih godinu dana u Pančevu izgradi dvadesetak stanova i nekoliko montažnih kuća za izbeglice i raseljene s Kosova i Metohije koji su šmešteni u kolektivnom centru. U tom centru sada živi 81 osoba izbegla iz Hrvtaske, Bosne i Hercegovine i s Kosova, a neki od njih tu žive već 18 godina.

Ambasador Devenport, gradonačelnik Radanov i ostali zvaničnici obišli su te ljude i najavili im da će uskoro dobiti trajni smeštaj. Oni su posetili i stanare zgrade u naselju Strelište koja je nedavno izgrađena sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

"Projekat 'Podrška Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata', u koji će biti uloženo 14,2 miliona evra, trebalo bi da doprinese smanjenju siromaštva izbeglica, njihovo uključenje u društvo, stambeno obezbeđivanje raseljenih lica i povratnika, unapređenje kvaliteta života i veće ekonomske samostalnosti ovih ciljnih grupa", rekao je Devenport.

Šef Delegacije EU u Srbiji je istakao da je krajnji cilj podrška procesu intergacije ili povratka raseljenih.

"Kada budemo završili ovaj projekat moći ćemo da kažemo da je stavljena tačka na jedno veoma teško poglavlje u životima hiljada ljudi koji su boravili u kolektivnim centrima", istakao je Devenport. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.