Nagrade EU za integraciju Roma na Balkanu

Izvor: Akter, 01.Okt.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade EU za integraciju Roma na Balkanu

Evropska komisija je uručila nagrade organizacijama civilnog društva za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj

Iz Srbije je nagrađen "Projekat Ruke prijateljstva za obrazovanje majka-dete".

Sedam nagrađenih projekata, koji su svaki dobili po 14 hiljada evra, su na čelu ili u svom sastavu imali Rome, a delovanje tih grupa civilnog društva je obuhvatilo oblasti od obrazovanja i zaštite prava dece ili žena, do stanovanja, zapošljavanja i zdravstva.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />Evropski komesar za proširivanje Štefan File je saopštio dobitnike ove prve nagrade i naglasio da time "Evropska komisija, vlade, organizacije civilnog društva žele da poruče da je uključivanje Roma u društvo važna politika i ulaganje ne samo u dobrobit te manjine, već celog društva".

Jer, naglasio je File, "živeti u okruženju u kojem svaki član društva doprinosi svojim duhom i radom, omogućiće snažan i napredan ekonomski, socijalni i kulturni razvitak tih društava".

Predstavnica "Projekta Ruke prijateljstva za obrazovanje majka-dete" iz Srbije Tatjana Obradović-Hodžić je primajući nagradu, rekla da je to namenjeno romskim aktivistima projekta i da će pomoći da se smanji "obrazovni jaz između Roma i drugog stanovništva".

Nagrađeni su takođe iz Bosne i Hercegovine "Otaharin udruženje građana za obrazovanje Roma", zatim crnogorski "Centar za romske inicijative, sa akcijom protiv prisilnih i preranih brakova u romskim i egipćanskim zajednicama", "Roma aktiv Albanija", s Kosova "Ideje partnerstva", projekat za povratak romskih majki na posao, a dece u školu.

Nagrađeni su i makedonski dečji "Centar za integraciju Ambrela", kao i tursko udruženje za kulturni razvoj Roma "Sulukule".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.