Na raspolaganju 266 milijardi evra zamrznute ruske imovine – i šta sad?

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 21:10

Na raspolaganju 266 milijardi evra zamrznute ruske imovine – i šta sad?

Evropska unija se nada da će rešiti nedoumice oko korišćenja ruske imovine za Ukrajinu.

Lideri Evropske unije će na sastanku krajem oktobra zahtevati "odlučan napredak" kada je reč o korišćenju prihoda od ruske imovine, zamrznute sankcijama, kao pomoć Ukrajini, navodi se u nacrtu saopštenja pred samit u Briselu u koji je Rojters >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imao uvid.

Ovo pitanje, čije je rešavanje u zastoju već mesecima, trebalo bi da razmatraju nacionalni lideri bloka koji se sastaju na samitu u Briselu 26. i 27. oktobra.

Sjedinjene Američke Države i Britanija prošlog meseca su dale znak podrške za plan Evropske unije da oporezuje neočekivanu dobit ostvarenu od zamrznutih ruskih državnih sredstava, što bi bilo usmereno za finansiranje Ukrajine u ratu protiv Rusije.

Ministri finansija zemalja Grupe sedam (G7), koje su se sastale juče u Maroku, procenili su vrednost te zamrznute imovine na oko 266 milijardi evra.

Kako se navodi, očekuje se još posla narednih meseci kako bi bili pronađeni pravno ispravni načini korišćenja pomenutih sredstava za pomoć Ukrajini.

Rad 27 država članica Evropske komisije na tim pitanjima više puta je odlagan zbog pravnih nedoumica, naročito nakon što su sankcije na privatno rusko bogatstvo osporene na sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.