Na pomolu Polegzit, EU strepi: U nedelju Dan D za Poljake

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 18:29

Na pomolu "Polegzit", EU strepi: U nedelju "Dan D" za Poljake

Čest sukob poljske vlade sa Evropskom unijom izaziva zabrinutost da je na pomolu "Polegzit".

U zavisnosti od rezultata predstojećih izbora u zemlji, krajnje desničarska anti-EU partija mogla da igra ulogu pokretača promena i izlaska Poljske iz EU.

Poljski birači će u nedelju izaći na birališta na, kako je opozicioni lider Donald Tusk nazvao "najvažnijim izborima od 1989. godine", kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poljska održala prve slobodne izbore nakon pada komunizma.

Izbori slede nakon ogorčene kampanje između desničarske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i liberalno-centrističke opozicije Građanske koalicije (KO). Broj anketa je i dalje približan, sa 37% glasača koji podržavaju PiS, a 30% podržava glavnu opozicionu koaliciju.

S obzirom da se ne očekuje da ni jedna velika stranka osvoji većinu u parlamentu, dodatna pažnja je pala na manje stranke koje bi mogle pomoći najvećoj stranci da formira vladajuću koaliciju. Konfederacija, stranka krajnje desnice, označena je kao potencijalni faktor za formiranje koalicije sa sadašnjom konzervativnom vladajućom strankom.

Ovo je izazvalo niz strahova u vezi sa politikama koje bi Konfederacija mogla nametnuti budućoj vladi — glavni među njima je bauk da bi mogao da podstakne PiS da sledi Bregzit Velike Britanije i povuče se iz Evropske unije.

To je scenario koji su neki nazvali: Polegzit. Više od polovine pristalica opozicije zabrinuto je da će PiS, ako pobedi na izborima, tražiti izlazak iz EU, prema anketi IBRiS-a objavljenoj na poljskom novinskom sajtu Interia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.