Na kraju je bila kamen spoticanja bila riba

Izvor: B92, 25.Dec.2020, 20:02

Na kraju je bila kamen spoticanja bila riba

Nakon teških pregovora EU i Velika Britanija na Badnje veče su postigle sporazum o trgovini.

Naredna godina će početi manje haotično. Olakšanje na obe strane.

Tačno nedelju dana pre nego što na snagu stupi trgovinski sporazum između Evropske unije i njene bivše zemlje članice, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, spreman je dokument od 2.000 stranica.

"Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dan olakšanja. Ali i tužan dan. Velika Britanija je odlučila da se odrekne prednosti koje članstvo nudi. Mnogo toga će od 1. januara biti drugačije", kazao je glavni pregovarač EU Mišel Barnije.

"Fer sporazum"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu je izjavila da je sporazum "dobar, fer i izbalansiran. Interesi EU su zaštićeni, ali ugovor je dobar i za Britance. Ovaj sporazum će ući u istoriju. Konačno možemo Bregzit da ostavimo iza nas". Ursula fon der Lajen je tokom božićnih praznika pre svega zaokupljena pripremom evropske kampanje za vakcinaciju protiv kovida 19, koja bi trebalo da počne u nedelju.

Džonson želi da iskoristi šanse

Dogovor postignut na Božić britanski premijer građanima svoje zemlje može da predstavi kao neku vrstu božićnog poklona. Boris Džonson je bio veoma zadovoljan u Londonu. Postignut je sporazum o slobodnoj trgovini sa kojim Velika Britanija može da sačuva svoj suverenitet.

Džonson je svojim sunarodnicima obećao da će stvari uskoro krenuti nabolje i da će Velika Britanija napredovati. "Mi smo nacija koja je nanovo postala nezavisna i sada je trenutak da iz toga izvučemo najbolje", kazao je Džonson i dodao da će EU uvek ostati prijatelj.

Bescarinska trgovina ostaje

Sporazumom je predviđeno da EU i Velika Britanija nastave da razmenjuju robu bez carina i bez ograničenja u količini. Roba će doduše na granicama biti kontrolisana, ali bi kroz zajedničke administrativne propise kontrole trebalo da budu što je moguće manje. Ovaj trgovinski sporazum je opsežniji nego sa bilo kojom drugom zemljom van EU.

Zajednička pravila

Proizvodi koji budu odobreni na tržištu Velike Britanije ubuduće neće automatski moći da se izvoze u EU. Dve strane postigle su dogovor o takozvanom fer terenu, kojim bi trebalo da se omoguće jednaki uslove na tržištu. EU i Velika Britanije bi u principu trebalo da se pridržavaju istih pravila kada je reč o državnim subvencijama, zaštiti životne sredine ili o zaštiti na radu. Velika Britanija međutim neće biti obavezna da automatski usvaja sve propise iz Brisela.

Ukoliko dođe do spora, on se neće rešavati pred Evropskim sudom pravde, već pred zajedničkim savetom.

Ta tačka je naročito bila važna Džonsonu i zagovornicima Bregzita: kontrola nad sopstvenim zakonima i propisima. "Vratiti kontrolu!" (Take back control). Ukoliko Velika Britanija ubuduće bude htela da prodaje robu koja odstupa od pravila igre, EU će imati pravo da uvede kaznene carine.

Finansijska branša nije uključena u sporazum

U trgovinski sporazum nisu uključene finansijske usluge banaka i osiguravajućih kompanija, koje čine sedam odsto bruto domaćeg proizvoda Velike Britanije (2,5 biliona evra).

Finansijske proizvode sada pojedinačno treba da odobre nadzorni odbori i jedne i druge strane. Kako bi, bez mnogo administracije, mogle da nastave sa radom u EU, mnoge banke iz Londona, već su osnovale filijale i podružnice u zemljama EU.

Dalekosežna saradnja

Sporazumom je regulisana i saradnja EU i Velike Britanije kada je reč o razmeni podataka, saradnji bezbednosnih službi, spoljnoj politici, zaštiti klime, nauci i razmeni studenata. Regulisani su i transport, vazdušni, pomorski i železnički saobraćaj, provera identiteta i pravo boravka građanki i građana.

Građani EU ubuduće će prilikom doseljavanja u Veliku Britaniji biti tretirani kao svi ostali strani državljani. I obrnuto. Za ljude koji već žive u EU sa britanskim pasošem ili za ljude iz EU koji žive u Velikoj Britaniji, važiće posebna pravila i prelazni rokovi.

Na kraju je bila riba

Poslednji kamen spoticanja u pregovrima bila je riba. "Uglavnom se radilo o političkom simbolu", kažu diplomate EU u Briselu. "Velika Britanija ne može biti jedina pomorska zemlja u svetu koja nema kontrolu nad svojim vodama", kazao je Džonson.

Velika Britanija će primati finansijsku nadoknadu za 25 odsto ulovljene ribe. Ribarski brodovi EU moći će još najmanje pet i po godina da love pred Engleskom. Nakon toga će se ponovo pregovarati.

Kancelarka Merkel hvali sporazum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo zbog dogovora koji je postignut u poslednji čas. "Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati važan partner Nemačke i Evropske unije."

Nemačko predsedništvo EU sada želi da se pobrine da 27 zemalja članica narednih dana odobre postignuti sporazum. Onda on može 1. januara da stupi na snagu. Britanski parlament bi mogao da ga ratifikuje kratko pred kraj godine. Evropski parlament će to nadoknaditi u januaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji EU: Sporazum o bregzitu - kraj braka iz računa

Izvor: Beta, 26.Dec.2020, 17:13

Konačna nagodba o izlasku Velike Britanije iz članstva Evropske unije je "kraj braka iz računa koji je trajao 45 godina", piše danas u uvodniku francuski list "Mond" i naglašava da to "takodje baca svetlo na snagu jedinstva koju su u stanju da ispolje evropska 27-orica"."Mond" dodaje da je za "Britance...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.