Na Srbiji odluka o referendumu

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Srbiji odluka o referendumu

Uobičajena je praksa da se raspiše referendum pre nego što se postane članica EU, kao što je uradila Hrvatska, rekao je Devenport

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da je već počeo rad na prvim pregovaračkim poglavljima, 32 - Finansijska kontrola i 35 o Kosovu, napominjući da se sledeće godine očekuju pripreme i za otvaranje naredna dva poglavlja 23 i 24 - vladavina prava i osnovna prava.

Davenport je novinarima u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Srbije rekao da se već sledeće nedelje očekuje radni sastanak, kao i tokom januara oko primene direktiva koje se tiču transparentnosti javnih finansija.

Kada je reč o poglavlju 35, rekao je on, radi se o pregledu primene svim obaveza u okviru dijaloga Beograda i Prištine na svakih šest meseci.

Davenport je najavio da su sledeća poglavlja koja bi mogla biti otvorena 23 i 24, ali da ide i posao priprema za sledeća jer se razmatra više od 10 skrining izveštaja o

drugim poglavljima.

Više volim da pričam o prilikama, nego o teškoćama. Predstoji nam veliki posao i imamo bazu za napredak, istakao je Davenport i napomenuo da su usvojeni akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 koja se bave nezavisnošću pravosudja, borbom protiv korupcije, slobodom medija.

Upitan da li će se politika odreći uticaja na pravosudje, Davenport je rekao da je zajednički cilj nezavisnost pravosudja, kao i njegova efikasnost jer Srbija ima veliki

broj starih predmeta koje treba rešiti.

Davenport je rekao da Evropska komisija prati sve dogadjaje, uključujući izbor tužilaca.

Pisali smo o tome u našem godišnjem izveštaju i sigurno ćemo pisati o tome i u sledećem izveštaju, rekao je Davenport.

Kada je reč o poglavlju 31, uskladjivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU, Davenport je rekao da još nije završen skrining izveštak i da će to biti predmet diskusija

sledeće godine.

Na Srbiji je da donese odluku o referendumu o članstvu u Uniji, kako su to tražile neke neparlamentarne stranke, dodajući da je uobičajena praksa da se raspiše referendum pre nego što se postane članica EU, kao što je uradila Hrvatska.

Srbija treba da donese odluku o tome, rekao je Davenport.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.