NOVI BALKANSKI NON PEJPER SUTRA NA STOLU EU: Da li je Evropa odlučila da okrene drugi list za region?

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2021, 13:41

NOVI BALKANSKI "NON PEJPER" SUTRA NA STOLU EU: Da li je Evropa odlučila da okrene drugi list za region?

Žozep Borelj pripremio novi non pejper o Zapadnom Balkanu, u planu brža integracija u EU

Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU na Zapadnom Balkanu s ciljem integracije i očuvanja sigurnosti.

Visoki predstavnik EU Žosep Borelj je pripremio svoj "non paper" koji će ministrima dati na uvid prilikom susreta, a u kojem se predočava jasan cilj za Zapadni Balkan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - odnosno puno članstvo u EU.

- Svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope - zaključuje se u tom neslužbenom dokumentu, a prenose srbijanski mediji.

Cilj ministarskog zasjedanja EU je, između ostalog, kako su kazali utvrđivanje načina za poboljšanje saradnje sa Zapadnim Balkanom "zarad stabilnosti i bezbednosti same EU, jer može biti bezbedna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan bezbjdan i otporan".

U non paperu se ističe još i da je snažno prisustvo EU najbolji način da se spreči okretanje Zapadnog Balkana nekim drugim stranama u svetu, čime se jasno ukazuje na cilj EU da umanji upliv Kine i Rusije u regionu.

Naglašava se da je ovaj region od velike geopolitičke važnosti za Evropsku uniiju zbog čega se mora uraditi sve kako bi se taj cilj i ostvario.

Prema zaključku Evropske službe za spoljno djelovanje "trideset godina od raspada Jugoslavije, ujedinjenje kontinenta je postalo politički imperativ za Evropsku uniju“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.