NOVE SANKCIJE ZA LAŽNU DRŽAVU?! Šok zaokret: Posle Amerike i EU razmišlja o kažnjavanju Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 21:36

NOVE SANKCIJE ZA LAŽNU DRŽAVU?! Šok zaokret: Posle Amerike i EU razmišlja o kažnjavanju Prištine

Ovakav razvoj situacije niko nije očekivao.

Zvanični Vašington je već najavio sankcije za Prištinu zbog odbijanja da preduzme konkretne korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova, a sada se u razmišljanje o uvođenju sankcija uključila i Evropska unija, koja je najavila da ponašanje kosovskih vlasti za sobom može da povuče određene posledice. Sagovornici Kurira ukazuju da će sankcije EU, ukoliko kosovski premijer Aljbin Kurti ne počne da ispunjava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << postavljene zahteve, od simboličnih prerasti u ozbiljne.

Srbija konstruktivna

Naime, nakon što su izaslanici EU i SAD u izveštaju podnetom diplomatama država članica EU razgovore s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji situacije na severu Kosova ocenili kao "teške", države članice EU nagovestile su, kako su naveli, simbolične mere protiv Prištine. Zasad, jedina neposredna mera koja bi se mogla preduzeti u bliskoj budućnosti protiv kosovskih vlasti je otkazivanje sastanka Evropske komisije i Kosova u jednom potkomitetu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a što bi bio način da se iskaže nezadovoljstvo Brisela prema Prištini. Druge mere, poput poništavanja odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine, barem zasad nisu u razmatranju.

Prethodno su izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar preneli Kurtiju međunarodne zahteve koji uključuju povlačenje specijalne policije i novoizabranih gradonačelnika iz opštinskih objekata na severu, kao i organizovanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova. Iako je Kurti navodno izrazio spremnost da nastavi razgovore o merama koje vode ka deeskalaciji, nije pokazao spremnost da odmah povuče specijalnu policiju sa severa, kao ni da se izbori održe u traženom roku.

Milovan Božinović, bivši ambasador u Nemačkoj, ocenjuje za Kurir da je Evropska unija shvatila da je strpljenje Srbije, koja je sve vreme konstruktivna u dijalogu s Prištinom, s razlogom pri kraju, te da očekuje dodatne sankcije za Kosovo koje su sigurno gradirane od blažih ka težim.

- Ovo zasad su i dalje samo dobronamerna upozorenja, iako vrlo ozbiljna. Ubeđen sam da će dodatne sankcije za Prištinu uslediti, pogotovo što se sada s više strana čuju kritike na račun Kurtijevog ponašanja. Ozbiljnost situacije pokazuje i činjenica da je predsednik Albanije Edi Rama izneo svoj predlog ZSO, što govori o tome da im je jasno da više ne može da bude čekanja i taktiziranja u vezi s time. Takođe, unutar šire albanske zajednice se kristališe otpor prema Kurtijevoj politici, što će biti dodatna podrška EU da počne da reaguje. Ne sumnjam da će do tih reakcija doći - smatra Božinović.

Mlako i nedovoljno

Politički analitičar Branko Radun ukazuje da, iako najavljene mere EU deluju mlako i nedovoljno, da je ovo prvi put da SAD uvode sankcije Prištini, kao i da ih EU sledi u tome.

- Od statusa najpovlašćenije nacije, došli su do toga da im se uvode sankcije. Teško je očekivati odmah najoštrije sankcije, oni idu postupno. Američki brod ne može da se okrene polukružno tako brzo, treba mu vremena da učini sve neophodno. Sve to ukazuje da se stvari menjaju. Ne može niko da zna šta će biti za nekoliko godina, ali zasad je dobra stvar za Srbiju ova reakcija jer Albanci prvi put ne da nemaju podršku, već imaju i sankcije od SAD i EU - konstatuje Radun za Kurir.

I kosovski političari saglasni su da će biti novih sankcija, a potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri je ocenio da su jednostrane akcije na severu KiM izazvale veliku pometnju.

- Nismo uvredili samo jednog diplomatu. Zabrinuli smo mnoge naše partnere. Zato će biti kazni koje ne bih nazvao sankcijama - rekao je Haziri, a prenosi Kosovo onlajn.

On je dodao i da SAD uvek održe svoju reč.

- Iz Vašingtona je stigla poruka da imaju problema sa određenim liderima koji ugrožavaju mir i bezbednost, a kad Amerikanci nešto kažu, oni održe svoju reč - naveo je Haziri.

Hamiti o Kurtijevoj vladi

Član DSK Muhamet Hamiti ocenio je da je predlog nacrta statuta ZSO albanskog premijera Edija Rame posledica neodgovornosti i nesposobnosti kosovske vlade.

- Imamo vladu koja ima mandat i njena dužnost je da radi svoj posao u spoljnoj politici i dijalogu. Ali, ako je ta vlast neodgovorna i nesposobna, onda se otvara mogućnost da se pojave i neki drugi predlozi - rekao je Hamiti i dodao da se s Kurtijevom vladom nazadovalo u procesu dijaloga.

Opasne poruke

Povodom 145-godišnjice osnivanja Prizrenske albanske lige, koja je u suštini bila zasnovana na ideji "velike Albanije", kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da će očuvati njene tekovine i da sadašnji lideri Albanaca treba da prate filozofiju Prizrenske lige, prenosi portal Reporteri.

- Lojalni Ligi možemo napredovati na našem putu ka političkom jačanju naših država, zajedno s našim američkim i evropskim saveznicima. Da očuvamo institucionalnu povezanost, a ja sam ovde da očuvam filozofiju Lige - rekao je Kurti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.