NOVE PROVOKACIJE PRIŠTINE! Albanci bi ponovo da pregovaraju o ZSO - Evropska unija i DALJE bez jasnog stava!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2023, 21:42

NOVE PROVOKACIJE PRIŠTINE! Albanci bi ponovo da pregovaraju o ZSO - Evropska unija i DALJE bez jasnog stava!

Čini se da su izostale garancije koje je EU dala kao posrednik u briselskim pregovorima 2013. i 2015. godine.

Uzaludni osmočasovni razgovori u Briselu pokazali su da Priština ne želi ni po koju cenu da formira ZSO, ali zato se u diplomatskim kuloarima pojavila ideja da se o Zajednici srpskih opština pregovara od početka!

Naime, postoji zamisao da se opet raspravlja o njenim nadležnostima, koje su definisane i potpisane 2013. i 2015. pod patronatom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i garancijama EU.

Sve ovo dolazi posle skandaloznog ponašanja Besnika Bisljimija, koji je, na sastanku sa šefom srpskog pregovaračkog tima Petrom Petkovićem i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, glumatao da ne zna šta je to ZSO i upadicama pokušao da obesmisli dijalog i isprovocira predstavnike Beograda.

Optužujući srpsku stranu da krši dogovore od 27. februara, Kurti je juče poručio da je kosovska strana zainteresovana da se sporazum primeni u celini, a ne samo član 7 koji se odnosi na formiranje ZSO i da je Bisljimi to jasno stavio do znanja na rundi dijaloga u Briselu.

Petković je i juče, kao i neposredno posle sastanka u Briselu, poručio da je jasno da Priština nema nameru da konstruktivno razgovara ni o ovoj, ali ni o drugim temama.

On je istakao da je poslednji čas da se Kurti disciplinuje, ne samo kako bi prestao da otvoreno i javno podriva proces dijaloga, već i kako bi bio sprečen u jasnoj nameri da destabilizuje region:

- Kurti se najblaže rečeno šegači i smeje u lice svim učesnicima dijaloga, uključujući i predstavnike EU, time što za zastoj u pregovorima okrivljuje Beograd.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da Kurti minira dijalog i uvodi ga u stanje kliničke smrti, za šta ima podršku pojedinih država Kvinte.

- Pokušaće da nas nateraju da ponovo uđemo u pregovore o samoj suštini o tome kako će ZSO izgledati, koje će joj biti nadležnosti.

Nezvanično, u diplomatskim krugovima se govorilo da se priprema predlog evropskih posrednika da u jednom trenutku okupe stručnjake sa naše i prištinske strane i da ih "zatvore u nekoj vili", a da bi Rim bio domaćin skupa, kako bi se tamo pregovaralo sve dok se ne dogovore.

Onda bi se organizovala donatorska konferencija, na primer u julu, gde bi se prikupila neka sredstva čija bi se primena odložila do trenutka kada se postigne sporazum u skladu sa EU predlogom.

Da se sve vreme pokušava da se razgovori odvuku od suštine ZSO, ukazao je i nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović, koji je rekao da je bio sumnjičav još kad je EU počela da nudi Kurtiju 15 raznih modela i da razvodnjava projekat Zajednice.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.