NEZAMISLIVO PROŠIRENJE EU BEZ SRBIJE Albanski premijer uputio iznenađujuću poruku evropskoj javnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 21:53

"NEZAMISLIVO PROŠIRENJE EU BEZ SRBIJE" Albanski premijer uputio iznenađujuću poruku evropskoj javnosti

Rama je u emisiji "Porta a porta" italijanskog javnog servisa izjavio da je nemoguće zamisliti EU koja uključuje Albaniju i druge balkanske zemlje bez Srbije.

Premijer Albanije, Edi Rama, je izjavio da ne razmišlja o proširenju Evropske unije bez Srbije i da Albanija mora Srbiju da "drži veoma blizu" i da učini sve kako bi se postiglo političko jedinstvo s njom, prenosi Gazeta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ekspres.

Rama je u emisiji "Porta a porta" italijanskog javnog servisa izjavio da je nemoguće zamisliti EU koja uključuje Albaniju i druge balkanske zemlje bez Srbije.

Upitan da li se Albanija plaši mogućeg proširenja Evropske unije koja uključuje Srbiju, u trenutku kada se Srbija smatra bliskom Rusiji, Rama je odgovorio da se ne plaši i da je Albanija glas na Zapadnom Balkanu koji kaže da se Srbija ne sme izopštiti.

- S druge strane, naravno da postoje razlike, jer Srbija nije sankcionisala Rusiju iz jasnih razloga koji se u nekom trenutku moraju shvatiti kao politički i istorijski, ali i pragmatične prirode - kazao je Rama.

Na pitanje kakav je uticaj rata u Ukrajini na Balkanu, a posebno na Albaniju, istakao je da se mora učiniti sve da se izbegne da ratne strasti dovedu do razdora.

- Moramo učiniti sve da izbegnemo da nas ratna strast ne uključi u stvaranje sporova između NATO i pro-NATO zemalja na Balkanu i Srbije ili zajednica koje pripadaju slovenskom pravoslavnom svetu, koji je usko povezan sa Rusijom - naglasio je Rama, prenosi Kosovo onlajn.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Edi Rama: Nemoguće je zamisliti Evropsku uniju bez Srbije

Izvor: Danas, 27.Apr.2023, 14:34

Albanski premijer Edi Rama je u emisiji "Porta a porta" na talijanskom javnom servisu kazao da ne razmišlja o širenju Evropske unije bez Srbije te da Albanija mora "držati Srbiju jako blizu" i učiniti sve da postigne političko jedinstvo s njom, prenosi Klix.ba.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.