NEZADOVOLJNI: EU i UNHCR kritikuju vlasti na Balkanu zbog migranata

Izvor: Kurir, 23.Feb.2016, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZADOVOLJNI: EU i UNHCR kritikuju vlasti na Balkanu zbog migranata

Nova pravila onemogućavaju ulaz ljudima koji žele da se ujedine sa svojim porodicama, izbegavaju vojnu regrutaciju ili beže od ličnih sukoba", navodi se u saopštenju EU, u kojem se izražava zabrinutost zbog takvog pristupa.

BRISEL - Evropska unija i Ujedinjene nacije kritikovale su novu restriktivnu politiku na migrantskoj balkanskoj ruti, na kojoj je stotinama Avganistanaca onemogućeno da predju u Makedoniju. Direktori policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbije i Makedonije izdali su prošle nedelje saopštenje o dogovoru da zajednički profilišu i registruju izbeglice na granici Makedonije i Grčke, kao i da preduzmu niz dodatnih aktivnosti usmerenih na upravljanje tom situacijom.

Kako je ranije navedeno, preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja. "

UNHCR navodi da nova politika "povećava rizik u zaštiti izbeglica i tražilaca azila, posebno onih s specifičnim potrebama". Dodaje se da su mere povećale rizik da zakoniti tražioci azila mogu da budu vraćeni ili da "ostanu na otvorenom, izloženi hladnom vremenu i riziku nasilja i eksploatacije".

Međunarodna organizacija Lekari bez granica takodje je osudila mere policije.

"Evropske vlade na ovoj ruti (balkanskoj) nastavljaju da izmišljaju nove i arbitrarne kriterijume, s jedinim ciljem da smanje priliv ljudi, po svaku cenu i potpuno izostavljajući humanitarne potrebe", dodaje se u saopštenju organizacije.

Organizacija navodi da se 60 Avganistanaca nalazi na ničijoj zemlji izmedju Srbije i Makedonije.

Autor: Agencija BETA
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.