NEVEROVATNO: Automobili u EU poskupljuju za oko 600 evra u proseku, a evo i zbog čega se dešava SKOK CENA

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2023, 22:06

NEVEROVATNO: Automobili u EU poskupljuju za oko 600 evra u proseku, a evo i zbog čega se dešava SKOK CENA

Unija mehanizmom za ugljenično prilagođavanje na granicama (CBAM) obavezuje uvoznike izvan EU da joj plaćaju porez na ugljenik koji emituju prilikom proizvodnje.

Novi granični porez na ugljenik u Evropskoj Uniji uzrokovaće rast prosečne cene novog automobila za skoro 600 evra, kako procenjuje američka konsultantska kuća "Boston Consulting >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Group".

Iz "Boston Consulting Groupa" ukazali su da je u prosečnom automobilu s četvoro vrata sadržano sedam tona ugljen-dioksida (CO2), od čega se nešto manje od polovine odnosi na čelik i aluminijum koji se koriste za proizvodnju automobila.

S obzirom na to da porez na tonu ugljenika trenutno iznosi 82,90 evra, očekuje se da će prosečna cena novog automobila porasti za 580,30 evra. Proizvođači su već morali da otkupe pravo na emitovanje ugljen-dioksida kako bi mogli da uvezu ono što im je potrebno za proizvodnju.

Poljska je krajem avgusta najavila da će pred Evropskim sudom pravde osporiti CBAM. Tvrde da je za uvođenje CBAM-a bila potrebna jednoglasna podrška, a ne kvalifikovana većina u EU. Poljska ministarka za klimu Ana Moskva je ukazala da bi CBAM za posledicu mogao da ima neravnomeran rast troškova energije u celoj Uniji i da je to u suprotnosti principu energetske solidarnosti.

Brazil, Južna Afrika, Indija i Kina tvrde da se diskriminišu CBAM-om. Očekuje se da bi njime najteže bile pogođene Rusija, Turska i Ukrajina. Neke od ovih država bi verovatno pred Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO) pokrenule spor protiv EU, ali moraju da sačekaju 2026. godinu kako bi mogle da dokažu koliku su štetu pretrpele.

WTO bi mogao presuditi protiv Unije ako bi utvrdio da je različitim državama po različitim stopama naplaćivala poreze za iste proizvode ili ako se utvrdi da je domaće proizvode drugačije tretirala u odnosu na strane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.