NESIGURNA SITUACIJA NA NIVOU EVROPSKE UNIJE: Otkriveno kada se očekuje EKONOMSKI OPORAVAK zbog pandemije

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Nov.2020, 21:04

NESIGURNA SITUACIJA NA NIVOU EVROPSKE UNIJE: Otkriveno kada se očekuje EKONOMSKI OPORAVAK zbog pandemije

Evropska komisija u svojoj poslednjoj ekonomskoj prognozi za kraj 2020. godine predviđa privredni pad od 7,8 procenata na nivou Evrozone, odnosno 7,4 na nivou cele EU.

Za 2021. godinu predviđen je ekonomski opravak od 4,2 procenata BDP, odnosno 4,1 procenat u 2021. godini i tri procenata u 2022. godini.

- To znači da će BDP cele EU dostići nivo koji je imao pre pandemije krajem 2022. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - kaže evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

U Evropskoj komsiji napominju da je teško napraviti ekonomsko predviđanje u ovako nesigurnoj situaciji koju opisuju kao najdublju recesiju u istoriji EU.

- Ekonomski pad u prvoj polovini 2020. godine je ispraćen jakim oporavkom u trećem kvartalu uslovljenog popuštanjem mera zatvaranja. U poslednjim nedeljama pandemija opet dobija na snazi, nove mere zatvranja se uvode, a ekonomski opravak je prekinut - kaže Đentiloni.

U Evropskoj komisiji kažu da očekuju da će se neke mere zatvaranja održati sve do kraja perioda predviđanja (2022. godine), ali se očekuje postepeno popuštanje tokom 2021. godine.

Kada je u pitanju globalna ekonomska situacija, isključujući EU, očekuje se pad BDP od 3,8 procenata u 2020. godine i opravak od 4,7 procenata u 2021. odnosno 3,7 u 2022. godini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.