NEMCI POSLALI SRBIJI JAKU PORUKU! Naša zemlja je KLJUČNA za Evropu, iz Berlina stigle OHRABRUJUĆE REČI

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2020, 13:48

NEMCI POSLALI SRBIJI JAKU PORUKU! Naša zemlja je KLJUČNA za Evropu, iz Berlina stigle OHRABRUJUĆE REČI

Zapadni Balkan kotira se visoko na listi prioriteta nemačkog predsedavanja Savetom EU, navelo je sinoć njihovo Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana su od vitalnog značaja za Evropu, a za trajnu stabilnost je potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nakon sastanka šefa diplomatije Hajka Masa sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Zapadni Balkan je visoko na agendi nemačkog predsedavanja Savetom EU, navelo je sinoć ministarstvo na Tviteru.

Ocenjuje se da Lajčak donosi novi zamah dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i da postavlja ambiciozne ciljeve.

- Mi želimo brz, vidljiv napredak za ljude u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi. Zato EU mora da ima vodeću ulogu - poručuju iz ministarstva.

Dodaju da je za trajnu stabilnost u regionu potreban sveobuhvatan i održiv sporazum između Beograda i Prištine.

- To je ključni preduslov za realizaciju evropske perspektive - navode oni.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak juče se u Berlinu sastao sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.

- Razgovarali smo o dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koji se organizuje 12. jula nakon Pariskog samita - naveo je Lajčak na Tviteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u petak 10. jula organizuju video samit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.