NEMAČKA DAJE SVE OD SEBE: Albaniji i S. Makedoniji otvoren put u Evropsku uniju, ovo su predlozi Berlina

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2020, 20:37

NEMAČKA DAJE SVE OD SEBE: Albaniji i S. Makedoniji otvoren put u Evropsku uniju, ovo su predlozi Berlina

Nemačka je predsedavajuća Savetom EU

EK predstavila nacrt pregovarčkih okvira za ALB i MKD

Evropska komisija predstavila je Savetu EU nacrt pregovaračkih okvira za Albaniju i Severnu Makedoniju koji obuhvataju smernice i principe za buduće pregovore o proširenju. Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže je da je u pitanu još jedan važan korak na putu Albanije i Severne Makedonije ka EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Naši predlozi zasnovani su na revidiranoj metodologiji proširenja koju smo predstavili u februaru, kako bi proces pristupanja učinili kredibilnijim, dinamičnijim, predvidljivijim i uz jače političko upravljanje - navodi Varhelji.

Komesar za proširenje očekuje da razgovori sa zemljama članicama o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju počnu što pre i nada se skorom održavanju prvih međuvladinih konferencije sa dvema zemljama.

- Njihova budućnost je u Evropskoj uniji i uveren sam da će nastaviti da ispunjavaju reforme na evropskom putu, kao što su činile i do sada - istakao je Varhelji.

Nemačka kao predsedavajuća Savetom EU kaže da će učiti "što je moguće" da bi se do kraja godine napravili pozitivni pomaci za Tiranu i Skoplje.

Visoki nemački zvaničnik u Briselu je izjavio da ne može da obeća da će do održavanja prvih međuvladnih konfrencija sa Albanijom i Severnom Makedonijom doći tokom nemačkog predsedvanja.

Zvanični Berlin ukazuje na važnost koju će nastavak reformi i jačanja vladavine prava imati na svaki sledeći korak na putu evrointegracija zemlja Zapadnog Balkana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.