NEDOSTIŽNA RAVNOPRAVNOST: Žene u Evropi praktično rade BESPLATNO! Zarađuju 16 odsto manje u odnosu na muškarce!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEDOSTIŽNA RAVNOPRAVNOST: Žene u Evropi praktično rade BESPLATNO! Zarađuju 16 odsto manje u odnosu na muškarce!

Razlika u prosečnim platama muškaraca i žena u Evropskoj uniji tolika je da praktično znači da od danas do kraja godine žene širom Unije rade besplatno, upozorila je Evropska komisija

Takozvani dan ravnopravnosti u platama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom Evropske unije žene zarađuju prosečno 16 odsto manje od muškaraca, pokazuju poslednji podaci.

- Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 60 godina načelo ravnopravnosti zarada upisano je u evropske ugovore, ali žene širom Evrope još ne vide da je svakodnevni život usklađen sa zakonima. Iako su neki koraci napravljeni u dobrom smeru poslednjih godina, trebalo bi činiti mnogo više i bržim tempom - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

9 out of 10 Europeans – women and men – think that it's unacceptable that women are paid less than men for the same job.

Ahead of #EqualPayDay read the joint statement → https://t.co/iWhciYFBSx pic.twitter.com/tYdPY2l94J

— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) October 31, 2019

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, prva žena na čelu vlade EU, obećala je zakon o transparentnosti zarada u prvih stotinu dana svog mandata.

Uz nova pravila EU, koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dele odgovornosti za vaspitavanje dece trebalo bi da dođemo do uzroka jaza u zaradama između žena i muškaraca.

Fon der Lejen je sastavila tim poverenika sa jednakom zastupljenošću muškaraca i žena, međutim tri njena kandidata odbio je Evropski parlament.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.