NBS opet prodaje evre, a dinar pada

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS opet prodaje evre, a dinar pada

Beograd -- Dinar je danas oslabio prema evru za 94 pare ili 0,93 odsto i zvanična srednja vrednost evra iznosi 106,5390 dinara, objavila je centralna banka.

Narodna banka Srbije intervenisala je juče na deviznom tržištu prodajom 60 miliona evra, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

To je bio drugi dan uzastopnog pada vrednosti srpske valute, koja je za ta dva dana oslabila oko 2,2 dinara prema evru, posle razdoblja od sedam uzastopnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana snažnog rasta prema zajedničkoj valuti EU za oko tri dinara.

Posle prošlonedeljnog značajnog rasta dinara, a zatim njegovog sunovrata u samo jednom danu, teško je poverovati da ponuda i tražnja na međubankarskom deviznom tržištu u tolikoj meri kreira kurs.

Velike oscilacije u kretanju kursa, po rečima Gorana Pitića, predsednika UO Sosijete ženeral banke nikome ne odgovaraju. Ni građanima koji plaćaju rate kredita, ni preduzećima koji kreiraju svoju poslovnu politiku u skladu sa kursom, niti bankama koje treba da naplate svoja potraživanja. Kretanja i nagore i nadole trebalo bi da se dešavaju, s obzirom na ekonomsku situaciju, ali bez velikih skokova i padova.

Naime, država je najavila emitovanje obveznica u evrima, banke su svoje zalihe deviza danima prebacivale u dinare, čak su se znali i datumi za puštanje ovih vrednosnih papira i cena, ali je odluka o njihovom emitovanju, na sednici Vlade prošlog četvrtka zamrznuta.

To je podstaklo banke da već sutradan promene pravac i da ponovo pohrle da kupuju evre. Rezultat je bio vrlo jasan. Devizni kurs je oslabio za 1,25 dinara i očas se evro ponovo našao na nivou od 105,59 dinara. Slabljenje domaće valute se nastavilo i u ponedeljak, tako da će devizni kurs u utorak iznositi 106,53 i pored intervencije NBS od 60 miliona evra.

"Potvrdilo se da doznake nisu uticale na jačanje domaće valute, već najava da će se emitovati državne obveznice sa deviznom klauzulom", kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta.

On navodi da je "problem nastao, jer se nadležni nisu usaglasili kada će to biti. Banke i investitori su počeli da zauzimaju pozicije u dinarima i čekali su da država da signal, odnosno da pusti na tržište hartije u evrima. Ali, ta odluka je izostala. To je bio loš potez odgovornih, jer je uzdrmano devizno tržište".

Narodna banka Srbije već godinu dana zagovara dinarizaciju, odnosno što više kredita i štednje u domaćoj valuti, kao i što više transakcija u dinarima.

Ali, kako kaže Đorđe Đukić, to je teško ostvarljivo u sadašnjoj makroekonomskoj situaciji. Rizik je, po njegovim rečima, izuzetno veliki i za banke i za investitore i zato se okreću obveznicama u evrima.

Banke nam kreiraju kurs

Od početka godine, centralna banka je prodala 2,499 milijardi evra, računajući i današnju intervenciju, prošle nedelje je svakog dana, osim u petak, intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, kupovinom ukupno 116 miliona evra, kako bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa dinara.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da banke kreiraju kurs kakav im odgovara u određenom momentu, kao i da međubankarsko tržište nije dovoljno transparentno.

"Čini mi se da devizno tržište sve manje liči na to što jeste, već da su banke te koje odlučuju kakav će kurs kada biti u zavisnosti od toga kako njima odgovara. Jako mi je žao što nisu javna dešavanja na tom tržištu, pa da mi tačno možemo da znamo na koji način dolazi do ovakvih preokreta", kaže Kovačević.

On dodaje da "kada je evro slabiji, smanjuju se i zarade banaka. Ipak, ukoliko 31. decembra evro bude preskup i banke će platiti veći porez, pa najverovatnije neće do kraja meseca dostići mnogo veću vrednost".
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.