NAJNOVIJA SAZNANJA! Objavljeno šta čeka Vučića u Briselu: Ponedeljak ključan dan, a šta je sa Kurtijem?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021, 10:02

NAJNOVIJA SAZNANJA! Objavljeno šta čeka Vučića u Briselu: Ponedeljak ključan dan, a šta je sa Kurtijem?

Predstojeća poseta Briselu u ponedeljak biće bilateralnog karaktera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u ponedeljak 26. aprila radnoj poseti sedištu EU. Tom prilikom neće biti održan sastanak Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija, o čemu su prethodnih dana spekulisali pojedini pokrajinski mediji.

Kako dnevni list "Politika" saznaje, sastanak predsednika Srbije i Albina Kurtija očekuje se sredinom maja u Briselu. O tome je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije govorio i prošle nedelje, najavljujući da ga u narednih mesec dana očekuju dve posete sedištu Evropske unije.

Sa druge strane, predstojeća poseta Briselu u ponedeljak biće bilateralnog karaktera. Cilj razgovora Aleksandra Vučića i najviših zvaničnika EU biće ubrzanje evrointegracija Srbije, a i predsednik u Brisel dolazi na poziv šefa diplomatije Evropske unije Đuzepea Borelja, koji će tim povodom organizovati radni ručak za najvišu delegaciju iz Beograda.

Prethodno će se predsednik Vučić sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a planiran je i sastanak sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Izvori medija u Briselu navode da je na agendi razgovora primena nove metodologije na ubrzanju pristupnog procesa Srbije, razvojni projekti u Srbiji predviđeni evropskim Ekonomsko-investicionim planom, ali i borba protiv pandemije kovida 19 i strategija vakcinacije u regionu za koju je Srbija pohvaljena od evropskih zvaničnika u javnosti.

U okviru pripreme posete predsednika Srbije u Briselu, ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović sastala se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Sastanak sa Lajčakom je takođe na agendi briselske posete predsednika Aleksandra Vučića, gde bi trebalo da bude reči o nastavku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine kojem posreduje EU. Iz EU pozivaju Prištinu da se što pre vrati za pregovarački sto pri čemu se insistira na "kontinuitetu dijaloga" i napominje da promena vlasti u Prištini neće uticati na već postojeći radni okvir procesa pregovora.

I premijer privremenih institucija samouprave na KiM Aljbin Kurti tokom sledeće nedelje posetiće Brisel i susrešće se sa visokim zvaničnicima EU, izjavili su iz prištinske vlade. Navode da tokom posete neće biti sastanka sa predsednikom Vučićem, kako su spekulisali pojedini kosovski mediji. Poslednji sastanak Beograda i Prištine na tom nivou održan je u septembru prošle godine, kada su se sreli predsednik Vučić i bivši prištinski premijer Avdulah Hoti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.